Pentru persoanele care depun un efort intens, fizic sau intelectual, cele care suferă de uscăciune generală a corpului (piele uscată, păr uscat, unghii friabile) şi mai ales uscăciune în zona colonului (se manifestă prin constipaţie, insomnii, dureri menstruale), clisma cu ulei le aduce multe beneficii.
Unul dintre beneficiile mai puţin cunoscute ale acesteia este acela că ajută foarte mult la refacerea rapidă a organismului după perioade lipsite de somn. În Ayurveda se consideră că privarea de somn este “usucătoare”, fapt care poate fi cu uşurinţă constatat după simptomele resimţite a doua zi (uscăciune a ochilor, a mucoasei nazale şi bucale, a pielii, senzaţie generală de disconfort). Realizând această clismă, organismul este ajutat să îşi refacă rezerva de fluidele, astfel încât senzaţia de uscăciune să dispară iar starea generală să fie asemănătoare celei obţinute după un somn bun. Trebuie să ştiţi însă că mai sănătos este să respectaţi orele de somn, şi să apelaţi la acest truc doar în situaţii excepţionale.
Clisma cu ulei este unul dintre cele mai bune remedii pentru persoanele care suferă de anxietate. Medicina alopată recunoaşte legătura dintre sistemul nervos şi colon. Spre exemplu, atunci când o persoană se confruntă cu un stres puternic, poate dezvolta Sindromul Colonului Iritabil. În medicina indiană tradiţională se menţionează faptul că există şi o legătură inversă, astfel încât un remediu administrat în acest fel (prin clismă) are o influenţă puternică asupra sistemului nervos. Mai mult, acesta este unul dintre cele mai bune remedii reîntineritoare.
Cum se procedează? Mai întâi trebuie ştiut că în anotimpul cald, clisma cu ulei se realizează seara, iar în cel rece, în timpul zilei. Cantitatea de ulei trebuie să fie între 10 şi 25 ml. Acest tip de clismă nu se aplică niciodată pe stomacul gol ci după aproximativ 20 de minute după ce aţi consumat o supă caldă, fără alte alimente. Instrumentul cu ajutorul căruia se realizează clisma este irigatorul, dar mai poate fi folosită şi o seringă căreia i s-a ataşat un furtun subţire din plastic. Uleiul folosit trebuie neapărat să fie presat la rece iar în momentul aplicării acesta trebuie să fie uşor cald.
Este foarte important ca uleiul să nu fie eliminat imediat, ci să fie menţinut înăuntru cel puţin 3-4 ore. Dacă apare senzaţia de eliminare, nu trebuie să vă chinuiţi să-l menţineţi; îl eliminaţi, după care realizaţi o nouă clismă. Atunci când clisma se realizează seara, uleiul poate fi menţinut toată noaptea. Dacă starea de uscăciune a colonului este foarte accentuată, atunci uleiul va fi absorbit integral de către pereţii intestinului şi nu se va mai elimina. Frecvenţa de realizare a clismei este o dată pe săptămână.
Atenţie însă, clismele cu ulei sunt contraindicate persoanelor obeze, celor care suferă de diabet, indigestie, hemoroizi, afecţiuni respiratorii cu producere de mucus, acumulare de toxine în organism (pentru aceasta din urmă este indicată clisma cu decocturi de plante).
Am constipatie cronica, cum scap de ea?
Puteti urma o cura cu produsul Dizolax, cate 2 capsule seara, inainte de culcare. Daca a doua zi dimineata efectul este diminuat, respectiv nu apare eliminarea scaunului, atunci cresteti doza la 3 capsule. Daca efectul este prea puternic, respectiv scaun diareic, atunci scadeti doza la 1 capsula. Urmati aceasta cura timp de 1 luna. Dupa o luna, urmati exact aceeasi schema cu produsul IBS Laxa. Continuati apoi alternativ, cu aceste doua produse, administrate timp de o luna fiecare.
Buna ziua, daca am tendinta de constipatie, desi merg zilnic, dar miscarile peristaltice mai greoaie, cu diverticuloza si hemoroizi, pot face clisma cu ulei se cocos organic? Cat timp, saptamanal, pana se normalizeaza?( pentru sotul meu) Pentru anxietate, si tendinta de balonare, si uneori merg repede la toaleta, cum se recomanda clisma? ( pentru mine).Multumim
Buna ziua,
Uleiul de cocos este un ulei ”rece” si nu se recomanda a fi folosit pentru clisme decat in anumite cazuri, cel mai recomandat este uleiul de susan. Pentru sotul dumneavoastra nu este recomandata clisma, scrie in articol ca nu se realizeaza atunci cand este vorba despre hemoroizi. Vedeti ca este un alt articol in care am descris linia de tratament ayurvedic pentru hemoroizi.
Pentru dumneavoastra, puteti realiza clisma de 1-2 ori pe saptamana, maxim.
Daca doriti sa gasiti mai multe informatii despre digestie si constipatie, va astept cu drag sa va inscrieti in grupul nostru de Facebook „Ayurveda pentru constipație” https://www.facebook.com/groups/ayurvedadigestie
buna ziua
am făcut o clisma cu ulei de ricin dar nu știam de contraindicatiile cu privire la hemoroizi! am făcut o deoarece sunt extrem de constipat-scaun exagerat de dur- și de prea multa vreme -circa 1 an!
clisma a fost cu ulei pe cale orala -un vârf de lingurita- dar efectul a fost f bun!
ce îmi recomandați sa fac ca pași următori pentru a avea în continuare un scaun moale?!
dieta este fara carne
am bandat hemoroizii si fisura anala a fost termoablata acum 2 sapt.
se pare ca au mai ramas niște hemoroizi neoperati și sunt f inflamat din cauza constipației presupun..
mulțumesc!!
Buna ziua,
Daca ati administrat uleiul de ricin pe cale orala, atunci nu a fost clisma ci purgatie, deci este in regula.
Foarte important este sa consumati Takra, un aliment-remediu ayurvedic. Modul de preparare si administrare il gasiti la link-ul de mai jos:
https://indianherbal.ro/cum-scapati-de-problemele-provocate-de-hemoroizi-ii/
73ani.Pot face purgatie cu ulei de ricin(care ar fi cantitatea la o ingurginare).Mereu de ceva timp(cca 1/2 an) sunt constipat.Scaunul este tare ca piatra.
Mulțumesc anticipat .
Puteti incerca cu o lingurita de ulei de ricin intr-o ceasca de suc de portocale proaspat stors. In functie de reactie puteti regla doza