Pentru persoanele care depun un efort intens, fizic sau intelectual, cele care suferă de uscăciune generală a corpului (piele uscată, păr uscat, unghii friabile) şi mai ales uscăciune în zona colonului (se manifestă prin constipaţie, insomnii, dureri menstruale), clisma cu ulei le aduce multe beneficii.

Unul dintre beneficiile mai puţin cunoscute ale acesteia este acela că ajută foarte mult la refacerea rapidă a organismului după perioade lipsite de somn. În Ayurveda se consideră că privarea de somn este “usucătoare”, fapt care poate fi cu uşu­rinţă constatat după simptomele resimţite a doua zi (uscăciune a ochi­lor, a mu­coa­sei nazale şi bucale, a pielii, senzaţie genera­lă de disconfort). Realizând această clismă, organismul este ajutat să îşi refacă rezerva de fluidele, astfel încât senzaţia de uscăciu­ne să dispară iar starea generală să fie asemănătoare celei obţinute după un somn bun. Trebuie să ştiţi însă că mai sănătos este să respectaţi orele de somn, şi să apelaţi la acest truc doar în situaţii excepţionale.

Clisma cu ulei este unul dintre cele mai bune remedii pentru persoanele care suferă de anxietate. Medicina alopată recunoaşte legătura dintre sistemul nervos şi colon. Spre exemplu, atunci când o persoană se confruntă cu un stres puternic, poate dezvolta Sindromul Colonului Iritabil. În me­di­cina indiană tradiţională se menţionează faptul că există şi o legătură inversă, astfel încât un remediu administrat în acest fel (prin clismă) are o influenţă pu­ternică asupra sistemului nervos. Mai mult, acesta este unul dintre cele mai bune remedii reîntineritoare.

Cum se procedează? Mai întâi trebuie ştiut că în anotimpul cald, clisma cu ulei se realizează seara, iar în cel rece, în timpul zi­lei. Cantitatea de ulei trebuie să fie între 10 şi 25 ml. Acest tip de clis­mă nu se aplică niciodată pe stomacul gol ci după aproximativ 20 de minute după ce aţi consumat o supă caldă, fără alte alimente. Instrumentul cu ajutorul căruia se realizează clisma este irigatorul, dar mai poate fi folosită şi o seringă căreia i s-a ataşat un furtun subţire din plastic. Uleiul folosit trebuie neapărat să fie presat la rece iar în momentul aplicării acesta trebuie să fie uşor cald.

Este foarte important ca uleiul să nu fie eliminat imediat, ci să fie menţinut înăuntru cel puţin 3-4 ore. Dacă apare senzaţia de eliminare, nu trebuie să vă chinuiţi să-l menţineţi; îl eliminaţi, după care realizaţi o nouă clismă. Atunci când clisma se realizează seara, uleiul poate fi menţinut toată noaptea. Dacă starea de uscăciune a colonului este foarte accentuată, atunci uleiul va fi absorbit integral de către pereţii intestinului şi nu se va mai elimina. Frecvenţa de realizare a clismei este o dată pe săptămână.

Atenţie însă, clismele cu ulei sunt contraindicate persoa­ne­lor obeze, celor care suferă de diabet, indigestie, hemoroizi, afec­ţiuni respiratorii cu producere de mucus, acumulare de to­xi­ne în organism (pentru aceasta din urmă este indicată clisma cu decocturi de plante).