• Un alt remediu pentru hemoroizii care nu sangereaza

Unul dintre aspectele foarte importante in acest sens este verificarea puterii digestive a pacientului.

In general, persoanele care sufera de aceasta boala au digestia deficitara iar una dintre consecinte este instalarea constipatiei. Pentru stimularea “focului digestiv” se recomanda administrarea unui amestec de plante picante, luate cu apa calda: piper, ghimbir, piper lung, obligeana, chimen, la care se adauga si putina sare neiodata.

Cel mai bun aliment-remediu pentru tratarea hemoroizilor este asa-numitul “takra”. Acesta se prepara astfel: se amesteca, in cantitati egale, iaurt (nu foarte acru) cu apa, la care se mai adauga si putina sare, chimen, coriandru, fenicul, cardamom, apoi se pun in blender. Cantitatea de apa adaugata se va regla in functie de puterea digestiva a bolnavului. Daca aceasta este scazuta, se va folosi o parte iaurt si doua parti apa. Pentru persoanele foarte slabe sau foarte grase se vor folosi trei parti de apa la o parte de iaurt.

In functie de situatie, takra se administreaza timp de 7, 10, 15 sau 30 de zile. Atunci cand puterea digestiva este foarte scazuta, se va recurge la un regim format exclusiv din acest aliment.

Pentru persoanele cu o digestie normala, micul dejun va fi alcatuit exclusiv din takra, urmand ca dieta sa fie diversificata pe parcursul urmatoarelor mese ale zilei. Astfel, se vor consuma supe de legume impreuna cu takra sau poridgeuri de cereale impreuna cu takra.

Regimul de takra nu trebuie inceput sau intrerupt brusc. Perioada maxima de administrare, ca aliment principal, este de o luna. Dupa o luna, consumul trebuie diminuat treptat, pe masura ce alte alimente vor fi introduse.

Foarte important!

Spuneam mai sus ca regimul takra se introduce gradat in alimentatie, pe masura ce alte alimente sunt eliminate. La terminare, procedeul se repeta, dar in sens invers. Trebuie avut grija ca la terminarea regimului (eliminarea totala de takra din alimentatie), cantitatea totala de hrana zilnica sa fie aceeasi ca la momentul de inceput.

Hemoroizii vindecati prin administrarea de takra nu recidiveaza

Pentru stimularea digestiei, eliminarea constipatiei precum si a pruritului (mancarimii), durerii sau umflaturilor asociate hemoroizilor, se foloseste urmatorul preparat: intr-un vas, care in prealabil a fost uns pe interior cu ghee (unt clarifiat), se toarna takra, peste care se adauga pulbere de plante precum: piper lung, coriandru, frunze de telina, chimen, ienupar. Amestecul se lasa la fermentat aproximativ o zi (in functie de temperatura camerei), apoi se va consuma in timpul meselor.

Tot pentru stimularea digestiei se recomanda a se consuma, dupa mese, un decoct de ghimbir si coriandru, in parti egale.

In ce priveste constipatia, aceasta poate fi inlaturata astfel:

• Se bea, in timpul serii, ulei de ricin
(5-10 ml) amestecat cu sucul stors de la o portocala.
• Se bea, de preferinta seara, un amestec din chimen, ghimbir uscat, suc de rodie, zahar brun, lapte acru si sare (atata cat sa dea preparatului un gust ceva mai sarat).

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 15.03.2010