Se utilizeaza in tratarea anemiei, a artritei, gutei, sciaticii, hemoroizilor etc. Efectul sau diuretic o recomanda si pentru tratarea afectiunilor renale si urinare.

In cazurile de reumatism se recomanda frecarea zonelor dureroase cu frunze verzi de urzica proaspete, imediat dupa ce au fost recoltate. Acest procedeu, care cauzeaza o intensa iritare a pielii, actioneaza pe doua cai: in primul rand, aduce un aport insemnat de sange in zona afectata, ajutand astfel la curatarea toxinelor specifice care provoaca reumatismul. Apoi, acidul formic, continut de frunzele de urzica, are un efect curativ in cazul reumatismului.

Pulberea uscata de urzica poate fi folosita si in loc de sampon. Amestecati 20 de grame de pulbere cu putina apa calduta, pana obtineti consistenta unei paste. Imediat dupa aceea aplicati pasta pe parul ud si masati bine mai ales la radacina si apoi clatiti. Nu este nevoie sa aplicati sampon sau alte substante nici inainte, nici dupa. Realizat consecvent, procedeul previne albirea prematura si caderea parului, elimina matreata, face parul mai sanatos si mai rezistent etc