Vazul – cel mai important dintre simturi – furnizeaza aproape doua treimi din informatiile prelucrate de creier. Odata cu inaintarea in varsta, acuitatea vizuala scade, in unele cazuri ajungandu-se chiar la pierderea completa a vederii.

Astazi va prezentam cateva metode de mentinere a ochilor in stare perfecta de sanatate si functionalitate.

Astfel, pentru atenuarea durerilor, inflamatiilor sau iritatiilor oculare se pot folosi urmatoarele remedii cu efect racoritor si curativ:

• Fixarea cu privirea a unei stele, pe timpul noptilor foarte intunecate, timp de 15-20 de minute;

• Folosirea apei de trandafiri, a maceratului la rece de musetel sau de seminte de chimen, fie sub forma de comprese aplicate timp de 15 minute peste pleoapele inchise, fie sub forma de picaturi (1-2 picaturi puse direct in ochi, de cateva ori pe zi).

• Aplicarea pe pleoape a unui gel de aloe sau unt clarifiat;

• Cataplasme cu pasta obtinuta din amestecul fainii de fasole mung si apa;

• Purtarea perlelor fixate in argint sau cromoterapia, prin folosirea culorii albastru inchis;

• Pentru tratarea inflamatiilor oculare, insotite sau nu de infectii (conjunctivita, orgelet etc.) unul dintre cele mai bune remedii sunt compresele cu argint coloidal. Are efect calmant si antibiotic;

• Fotofobia si durerile de cap provocate de lumina puternica sunt foarte bine tratate daca timp de 20 de minute pe zi se fixeaza cu privirea lumina flacarii unei lumanari aprinse.

Atentie: Nu puneti in ochi remedii din plante picante sau uleiuri volatile!

Plansul provocat de emotii pozitive sau producerea prin alte metode a lacrimilor (mirosirea unei cepe sau o picatura de suc de portocala pusa in ochi) au rolul de a curata ochii. Suprimarea plansului, plansul excesiv sau cel cauzat de emotii negative au efecte negative asupra ochilor.

Untul clarifiat este unul dintre cele mai bune remedii pentru “tonifierea” ochilor. Consumat sistematic si in cantitati suficiente, imbunatateste vederea. Se poate incepe cu 1-2 lingurite de doua ori pe zi, iar in timp doza poate fi crescuta treptat.

Cristaloterapia poate fi si ea de ajutor: purtarea unei pietre de rubin fixata in aur ajuta la imbunatatirea vederii si eliminarea congestiei.

Alte remedii pentru imbunatatirea vederii

• Aplicarea unei picaturi de miere proaspata in ochi (mai intai va aparea o senzatie de usturime, dar va disparea rapid);

• Consumul din abundenta a afinelor, catinei, maceselor, sucului de morcov, infuziei de silur, craite, galbenele, sanziene etc.

• Exercitii speciale pentru globii oculari care, realizate sistematic, favorizeaza redobandirea naturala si completa a vederii;

• Pentru eliminarea cearcanelor, mai intai se identifica sursa producerii lor. Cele care nu sunt cauzate de oboseala, de pilda, sunt indiciul unor afectiuni renale. Indepartarea lor depinde de tratarea completa a respectivelor afectiuni.