Atunci când este administrat intern, deşi purgativ, nu are un efect iritant asupra intestinelor sau stomacului. Senzaţia de greaţă resimţită la înghiţire se datorează persistenţei gustului şi mirosului puternic. Pentru a scăpa de acest inconvenient, îl puteţi lua împreună cu suc de portocale proaspăt stors.
Este indicat să luaţi în acest fel ulei de ricin, o dată la trei luni, pentru detoxifierea întregului sistem digestiv. Poate fi luat şi de către femeile care alăptează, atunci când copii acestora suferă de constipaţie.
Aplicat extern, uleiul de ricin previne infecţiile fungice, lasă pielea netedă şi catifelată, ajută la regenerarea pielii după răni, arsuri sau tăieturi minore. Aplicat pe pielea capului, reduce căderea părului, făcându-l rezistent şi strălucitor. Reduce uscăciunea excesivă a pielii precum şi cearcănele.
În Ayurveda, uleiul de ricin este considerat a fi cel mai bun remediu împotriva afecţiunilor articulare. Administrarea acestuia trebuie însă însoţită de alte remedii specifice tipului de afecţiune articulară. În cazul femeilor, masajul abdomenului inferior reduce durerile premenstruale, iar masajul sânilor măreşte lactaţia. Uleiul de ricin trebuie administrat cu precauţie copiilor şi femeilor însărcinate.