Extern, uleiul de muştar este util în tratarea durerii, inflamaţiei şi reducerea mobilităţii asociate afecţiunilor articulare caracterizate prin uzarea lichidului sinovial. Masajul cu ulei de muştar nu este însă recomandat în cazul afecţiunilor articulare care, potrivit medicinii ayurvedice, sunt caracterizate printr-o acumulare de toxine la nivel articular (de exemplu, poliartrita reumatoidă).
Mai poate fi folosit pentru afecţiuni ale pielii, cum ar fi, de exemplu, cele cauzate de fungi (ciupercă a piciorului). Acest ulei este un foarte bun stimulent al circulaţiei sanguine, dovadă fiind faptul că zona masată se încălzeşte şi chiar se înroşeşte uşor.
Pentru fortifierea sistemului muscular, se recomandă masajul zilnic. În cazul afecţiunilor gingivale, masajul zilnic al gingiilor cu ulei de muştar şi sare este, de asemenea, binevenit. Este hrănitor pentru păr, mai ales dacă este amestecat în părţi egale cu ulei de ricin şi de cocos.
Poate fi folosit în tratarea astmului: se adaugă puţin camfor în uleiul călduţ, după care se unge zona pieptului. Acest procedeu poate fi de mare ajutor pentru diminuarea disconfortului în timpul unui atac de astm.