El da un gust aromat mancarurilor si, in acelasi timp, elimina balonarea, dispepsia si indigestia. Pulberea uscata este folosita ca agent de colorare, in galben, a preparatelor alimentare.

Este un foarte bun remediu pentru boli caracterizate prin acumularea de toxine in sange precum si afectiunile dermatologice aferente. Un efect de infrumusetare a pielii se poate obtine prin folosirea lui curenta in alimentatie.

Pulberea de turmeric aplicata direct pe rana, in cazul taieturilor sau ulceratiilor, grabeste foarte mult procesul de vindecare. Sucul proaspat este antihelminic dar si un remediu eficient impotriva bronsitei.

Aplicat extern, acesta este un bun agent antiparazitar, in diverse boli de piele. Pentru eczeme, prurit sau hemoroizi durerosi se aplica local o pasta obtinuta din pulbere de turmeric, frunze de canepa, suc de ceapa si ulei de in.

Compresele cu decoct din radacina de turmeric sunt foarte eficiente pentru alinarea durerilor in cazul conjunctivitei purulente. Laptele preparat cu turmeric si, optional cu zahar brun, se foloseste ca adjuvant in tratarea febrei intermitente, a afectiunilor hepatice si urinare