Este un conifer de la care se folosesc mai ales fructele si frunzele. Acestea au efect antihelmintic, antiinflamator, antiseptic, diure­tic si emenagog (provoaca declansarea menstruatiei). Din cauza acestui ultim efect, este contraindicat a se administra femeilor, pe intreaga durata a sarcinii.

Deoarece folosirea interna ce depaseste o anumita doza poate deveni toxica, va vom prezenta in continuare doar beneficiile ce tin de uzul extern. Baile de sezut cu apa fierbinte in care a fost turnata si infuzie concentrata din frunze de tuia sunt de mare ajutor persoanelor care sufera de cistita acuta.

Frunzele se folosesc sub forma de bai cu aburi, in tratamentul reumatismului, artritelor si racelilor. Extractul din frunze se aplica pe articulatiile dureroase pentru imbunatatirea circulatiei locale, eliminarea toxinelor si a rigiditatii. Tinctura din frunze se aplica local pentru indepartarea infectiilor fungice.

Avand un puternic efect antiviral, este printre cele mai folosite remedii naturale pentru tratarea negilor, polipilor si vegetatiilor. Astfel, se imbiba o bucata de vata in tinctura si se tamponeaza zona afectata. Daca zona este foarte sensibila, atunci tinctura se va dilua cu apa plata sau apa de izvor.