Un aspect caruia trebuie sa-i acordati multa atentie, in timpul verii, este regimul alimentar. Din cauza temperaturilor ridicate, intensitatea “focului” digestiv se diminueaza, organismul devenind, astfel, incapabil sa mai asimileze alimentele “grele” . Pentru a-l scuti de efortul unei digestii greoaie, indicat ar fi sa consumati mai ales alimente “usoare” ce nu consuma multa energie la digerare: supe, supe-creme, poridge (terci), piure etc.

Bauturi naturale, precum limonada, siropul de trandafir, de menta, de catina, de muguri de pin, laptele dulce, apa de cocos, sunt foarte apreciate in sezonul cald multumita efectului lor racoritor. Acest efect va fi amplificat daca bauturile sunt consumate direct din vase de lut.

Maceratele la rece, foarte indicate in acest sezon, se pot prepara punand o lingurita de planta uscata macinata, intr-un pahar cu apa si lasate, pentru macerare, timp de 4-6 ore, la temperatura camerei. Acest interval este necesar pentru ca principiile active ale plantei sa poata trece in apa. Pentru a diminua efectele caldurii, sunt recomandate: maceratul de cardamom, lofantus, lotus, hibiscus, trandafir indian etc.

Se vor evita alimentele excesiv de sarate sau picante, precum si alcoolul, toate acestea avand un efect de supraincalzire a organismului. La fel si efortul fizic ridicat, trebuie realizat cu moderatie sau inlocuit cu momente de relaxare.

Pentru a mari indicele de confort termic, puteti apela la un mic truc: purtatul perlelor, precum si al pietrelor pretioase sau semipretioase direct pe piele deoarece vor induce o stare de racorire evidenta. Cele mai indicate sunt: ametistul, lapis-lazuli, sodalitul, aventurinul, jaspul, etc.

Aplicarea pe frunte a unei paste preparata din pulbere de lemn de santal alb si apa sau a 1-2 picaturi de ulei de menta au efecte relaxante, linistitoare.

Senzatia de usturime, arsura sau jena provocata de caldura resimtita la nivelul ochilor, poate fi eliminata prin spalarea acestora cu apa de trandafir sau macerat de chimen. Pe langa senzatia de racoare, aceste substante au si efecte terapeutice benefice asupra vederii.

Baile cu plante va vor conferi o senzatie regeneratoare. Puteti folosi aloe, lavanda, salvie, busuioc, rozmarin, camfor etc. O pasta preparata din pulberea fina obtinuta din aceste plante amestecata cu apa, este foarte eficienta in mentinerea starii de racoare, daca se maseaza pielea cu ea. Indepartarea acesteia de pe piele se va face cu ajutorul dusului, fara insa a folosi sapun, intrucat acesta va neutraliza efectul plantelor.

O atmosfera de prospetime in camera in care locuiti o puteti crea stropind din loc in loc cu picaturi de uleiuri volatile precum uleiul de geraniu, eucalipt, lamaie, flori de portocal, vetiver, camfor etc. Aceastea, impreuna cu plantele decorative si florile prezente in incapere va vor aduce confortul dorit.