Deşi se spune că odată cu vârsta sânii îşi pierd din fermitate, există câteva trucuri mici la care femeia poate apela pentru a le păstra acestora un aspect plăcut, pe perioadă nedeterminată.

Iată ce trebuie să faceţi:

• În fiecare zi, de 1-2 ori, spălaţi-vă sânii cu apă rece, cât de rece puteţi suporta, fără a exagera însă. De asemenea, după ce faceţi duş sau baie, neapărat aplicaţi un jet de apă rece, pe zona sânilor. Este un mic secret pentru păstrarea sânilor mai tari şi pielea mai elastică. Ideal ar fi ca acest lucru să devină un obicei pentru tot restul vieţii.

• Când mergeţi la saună, purtaţi un sutien care a fost în prea­la­bil înmuiat în apă rece. Even­tual luaţi cu dumneavoastră şi un prosop ud, cu care să vă acoperiţi pieptul. Când faceţi băi fierbinţi, nu lăsaţi apa să depă­şească nive­lul plexului solar, astfel încât sânii să nu intre în apă.

• Curele drastice de slăbire, prin care daţi jos mai multe kilograme, fac pielea să devină laxă şi să nu poată reveni la forma iniţială. De aceea, evitaţi oscilaţiile mari de greutate.

Dacă sânii sunt foarte lăsaţi, atunci este necesar să apelaţi la masaj, cataplasme şi remedii de uz intern. Îngrăşarea cu doar câteva kilograme, în majoritatea cazurilor, creşte şi ridică uşor sânii.

• Pentru masaj, folosiţi ulei de măsline sau de susan, presat la rece. Ideal este ca uleiul să fie procesat cu plante astringente: scoarţă de stejar, scoarţă de salcie, răchitan, troscot, creţuşcă, creţişoară, frunze sau fructe de porumbar. În timpul masajului sânilor, realizaţi simultan o mişcare circulară, cu ambele palme. Cu palma stângă, miş­carea va fi în sensul acelor de ceasornic iar cu palma dreaptă în sens invers. Dacă sensul va fi incorect, nu veţi obţine rezultatele dorite.

• Râşniţi plantele menţionate mai sus, apoi amestecaţi pulberea cu apă rece, pentru a obţine o pastă şi aplicaţi pasta respectivă sub formă de cataplasme. Puteţi repeta cât de des doriţi, dar intervalul să nu fie mai mare de 3-4 zile.

• Intern, luaţi seminţe de mărar, fenicul, sparanghel, maca, pueraria, yam sălbatic, shatavari.