Este vorba despre arsurile accidentale, nu foarte profunde. Iată ce trebuie
să faceţi imediat ce s-a produs arsura:

Dacă arsura este superficială – nu există tendinţa de formare a flictenelor (băşicuţelor) – se spală zona cu apă caldă şi apoi se unge cu unt clarifiat.

Dacă arsura este mai profundă – cu formare de flictene –în următoarea ordine: se spală zona cu apă rece, se îndepărtează lichidul dinăuntrul flictenelor, se spală cu apă caldă şi se îndepărtează stratul de piele care formează flictenele. Dacă acesta nu poate fi îndepărtat din prima încercare, se fac alternativ spălături cu apă rece şi caldă până la îndepărtare, după care se aplică untul clarifiat.

Se ştie că şi după îndepărtarea sursei de căldură, arsura va continua să se
extindă în straturile profunde ale pielii. De aceea, Ayurveda recomandă ungerea zonei cu unt clarifiat. Acesta formează o peliculă ce va împiedica pătrunderea oxigenului şi implicit extinderea arsurii. Întrucât, de fiecare dată, stratul de unt clarifiat aplicat este absorbit de către ţesuturi, procedura va trebui repetată de cel puţin 6-8 ori în prima zi, apoi, în următoarele zile, din ce în ce mai rar.

O vindecare rapidă şi fără cicatrici poate fi posibilă aplicând pe zona afectată miere şi, eventual, argilă roşie. Acestea trebuie aplicate doar după ce pielea începe să se refacă, în urma acţiunii regeneratoare a untului clarifiat şi nu imediat după producerea arsurii. Untul clarifiat este un remediu care nu trebuie să vă lipsească din casă, mai ales în situaţii de necesitate. Ideal ar fi să aveţi o cantitate mai mare, suficientă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Untul clarifiat, dacă este preparat corect, nu se strică; proprietăţile sale curative se amplifică odată cu trecerea timpului. În condiţii optime de umiditate şi temperatură, el poate fi păstrat chiar şi zeci de ani. În arsuri, cel mai recomandat este untul clarifiat procesat cu lemn dulce sau limpezit cu apă. În lipsa lor, este bun şi untul clarifiat simplu.

Untul clarifiat procesat cu lemn dulce se prepară astfel: 1 parte pulbere de lemn dulce se amestecă cu 8 părţi de apă şi se lasă la foc mic până ce apa scade la un sfert. Se filtrează, iar apa rămasă se amestecă cu untul clarifiat şi se pune din nou la foc mic până când apa se evaporă în întregime. Pentru păstrarea lui pe o perioadă mai mare de timp, trebuie să vă asiguraţi că la sfârşitul procesării apa s-a evaporat integral. Se păstrează într-un loc uscat şi răcoros, pentru a nu se forma condens. Nu este necesar să fie păstrat în frigider.

Untul clarifiat limpezit cu apă se prepară astfel: după obţinerea untului clarifiat din unt de casă, cât timp acesta este încă lichid, se adaugă apă de izvor sau apă plată (un sfert din cantitatea untului clarifiat). Se lasă aşa până ce untul clarifiat se solidifică iar apa se ridică deasupra. Când solidificarea este completă, apa se aruncă, untul clarifiat se pune pe foc mic pentru a se lichefia, se adaugă din nou apă şi se repetă întreaga operaţiune. Tot acest proces trebuie reluat de şapte ori, la finalul cărora se pune untul clarifiat pe foc mic pentru a se evapora toată apa.