O importanta deosebita trebuie acordata regimului alimentar. Acesta trebuie sa fie alcatuit in principal din terciuri de cereale, in care sa adaugati una-doua lingurite de unt (preferabil de casa). Evitati alimentele uscate (sticks-uri, biscuiti, seminte, fructe uscate etc.) si alimentele fast food. Acestea au tendinte constipative si, dupa cum veti vedea mai jos, eliminarea constipatiei este una dintre principalele componente ale tratamentului.

Eliminati, de asemenea, si alimentele care stimuleaza secretia de hormoni estrogeni: soia, sparanghelul, lemnul dulce, anasonul, berea, dar si carnea, deoarece animalelor din crescatorii li se administreaza hormoni de crestere.

Un remediu foarte eficient il puteti prepara in casa astfel: amestecati o cantitate egala de unt clarifiat, pulbere de ienupar, coriandru, ghimbir, suc de rodie proaspat stors si puneti-le cateva minute la foc mic, pana cand untul clarifiat devine lichid, iar sucul de rodie incepe sa se evapore. Se va administra de doua ori pe zi, dimineata si seara, in felul urmator: o lingura de amestec se dizolva intr-o cantitate egala de apa fierbinte, apoi se bea.

Dintre plantele cu efecte benefice in resorbtia chisturilor ovariene, cele mai indicate sunt Yamul salbatic (wild yam) si Vitex agnus castus (se gasesc in comert sub forma de capsule). Luati cate o capsula din fiecare, de trei ori pe zi, inainte de masa.

Asa cum spuneam mai sus, o componenta importanta a tratamentului o constituie prevenirea/combaterea constipatiei. In acest sens, luati cate un laxativ in fiecare seara, deoarece acesta va decongestiona zona, ajutand la resorbtia mai rapida a chisturilor.

O data pe saptamana (alegeti o zi in care nu trebuie sa iesiti din casa) beti pe stomacul gol o ceasca de lapte caldut in care ati pus una-doua linguri ulei de ricin. Dupa aceea vor aparea cateva scaune diareice, al caror scop este acela de a decongestiona si mai mult zona abdominala si a grabi vindecarea.

Tratamentul extern, care trebuie realizat concomitent cu cel intern, consta in:

• Masarea zonei abdominale inferioare, timp de 15 minute, urmata de o baie foarte fierbinte. Asezati-va in cada care in prealabil a fost umpluta cu apa cat sa ajunga la zona ombilicului si ramaneti asa pana incepeti sa transpirati si inca sapte minute dupa aceea. Acest procedeu trebuie efectuat zilnic. Daca nu este posibil, baia poate fi inlocuita cu aplicarea unei sticle cu apa fierbinte pe zona inferioara, insa efectul este diminuat.

• Spalaturi vaginale cu decoct de fructe de ienupar, efectuate o data la doua-trei zile.

• Clisme cu ulei caldut (25 ml), efectuate seara, o data la doua-trei zile. Este foarte important ca uleiul sa ramana inauntru pentru cel putin cateva ore. Daca apare nevoia de a merge la toaleta, uleiul poate fi eliminat, urmand sa reintroduceti altul la cateva minute dupa aceea. Folositi ulei de porumb presat la rece.