Se incepe cu o dezinfectare a zonei afectate, care se realizeaza prin spalarea cu ceai de busuioc, apoi presararea, direct pe ulceratie, de pulbere de turmeric (are proprietati antiseptice, ajutand la inchiderea ranilor si regenerarea tesuturilor afectate). Impreuna cu pulberea de turmeric, puteti presara pulbere de argila.

Masajul cu ulei ajuta mult la refacerea tonusului peretilor vaselor sanguine (in Ayurveda se considera ca lipsa tonusului venelor este principala cauza a aparitiei varicelor). Masajul trebuie facut lin, fara presiune, cu miscari liniar-ascendente, precum o ungere. Daca este facut cu presiune, acesta va amplifica sangerarea, intarziind procesul de vindecare. Se va folosi un ulei procesat cu plante care au proprietati tonice musculare, de exemplu schinduf. Dupa masaj se recomandata spalarea zonei cu apa calduta.

Una dintre cele mai bune solutii pentru tratarea varicelor si a ulcerelor varicoase este terapia cu lipitori (v. articolele anterioare). Tineti insa cont ca lipitorile nu trebuie aplicate direct pe varice, ci pe o zona apropiata acestora. Daca nu doriti sa va auto-aplicati aceasta terapie, apelati la un medic hirudolog.

In zona din jurul ulceratiei, aplicati cataplasme de plante cu gust amar, astringent, care au proprietati usucatoare si anticongestive (troscot, scoarta de stejar etc.), la care adaugati obligatoriu si turmericul. Ca alternativa, aplicati argila amestecata cu putina pulbere de obligeana.

Pe masura ce ulcerul incepe sa se inchida, inlocuiti turmericul presarat, cu o pasta obtinuta din turmeric si ghee, aplicata direct pe rana.

Urmariti sa stati asezat cat mai mult intr-o pozitie cu picioarele mai ridicate, chiar deasupra nivelului corpului (asezate pe niste perne).

Tratamentul intern este constituit din plante care sa ajute la refacerea tonusului vaselor de sange (schinduf, armurariu, urzica, ashwagandha), baute dimineata pe stomacul gol, impreuna cu lapte in care ati adaugat scortisoara si ghimbir.

Introduceti in alimentatie terciul de ovaz si de grau, fasolea mung, ciupercile, uleiurile presate la rece. Adaugati la acestea condimente din plin, evitand ardeiul iute si piperul: cimbru, coriandru, chimen, busuioc si in special usturoi. Pe langa reglarea digestiei, usturoiul are si rolul de a imbunatati circulatia sangelui.

De asemenea, circulatia la nivel venos, precum si eliminarea stazelor sanguine, pot fi imbunatatite de capsulele Cardiotone.