Dat fiind vorba că discutăm despre o conditie cronică, tratamentul lipoamelor prin metode naturale trebuie realizat pe o perioadă mai lungă de timp, până se obtine o vindecare totală (aproximativ 3-6 luni).

Primul pas constă în prepararea si utilizarea uleiului. Este bine să preparati încă de la început o cantitate mai mare, care să fie de ajuns pentru întreaga durată a tratamentului. Uleiul se prepară astfel: o parte amestec de plante se pun la fiert în 16 părti de apă, până când lichidul scade la un sfert. Pentru amestec, puteti alege dintre următoarele plante, în proportii variabile: ghimbir, cuisoare, scortisoară, mustar, cimbru, ardei iute, ienupăr, iarbă mare. După ce decoctul a scăzut la un sfert, filtrati-l, amestecati apa cu 8 părti ulei de mustar sau de susan, si lăsati-l la foc mic, până când apa se evaporă complet. Cu uleiul preparat ca mai sus, trebuie să realizati zilnic un masaj al lipomului, la început blând, apoi din ce în ce mai viguros, timp de minim 15 minute.

Pasul doi: din plantele mentionate mai sus si apă fierbinte, preparati o pastă, pe care să o aplicati pe lipom, sub forma unei cataplasme, timp de aproximativ 10 minute.

Al treilea pas, pe care îl puteti realiza doar dacă aveti un steamer, este acela de a directiona jetul de vapori către zona lipomului. Pentru a vă fi mai usor, puteti realiza pasii 2 si 3 alternativ: o zi pasul doi si o zi pasul trei.

Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru această conditie îl reprezintă formula traditională ayurvedică Kanchanar Guggul. Se vor administra câte 0,5 grame, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Tratamentul este unul complex si este posibil ca motivatia dumneavoastră în a-l realiza zilnic să nu fie foarte puternică, atunci când este vorba despre unul sau mai multe lipoame de dimensiuni mici. Însă este imperios necesar să parcurgeti acest tratament atunci când lipomul este de dimensiuni mari, dacă doriti să evitati o interventie chirurgicală.