• In ambele cazuri, schema de tratament este aceeasi
Aparitia abcesului sau a furunculului arata faptul ca exista o acumulare de toxine la nivelul sangelui. Prin urmare, foarte importanta, in asemenea cazuri, este renuntarea la alimentele greu digerabile, care impurifica sangele. De asemenea, de mare ajutor, sunt si remediile depurative (urzica, ienupar, turmeric) si cele usor purgative (triphala, senna, ricin).
In medicina indiana, tratamentul este diferentiat, in functie de tipul de abces sau furuncul aparut. In randurile urmatoare, va prezentam tratamente pentru principalele trei tipuri, asa cum sunt ele descrise in tratatele ayurvedice:
• Daca abcesul (furunculul) are culoarea rosie, foarte dureros (durerea este resimtita ca o taietura), schema de tratament este urmatoarea: aplicati cataplasme cu pasta obtinuta din plante emoliente (galbenele, flori de salcam, patlagina) amestecate cu apa fierbinte si ulei presat la rece sau ghee. Cataplasma trebuie aplicata calda si indepartata in momentul cand se raceste.
Alte variante de cataplasme, utile mai ales pentru a dizolva rapid abcesele sau furunculele care sunt inca imature, pot fi preparate din: orz fiert si zdrobit, terci obtinut din faina integrala de grau fiarta sau fasole mung fiarta si zdrobita. Acestea se vor amesteca cu ghee sau ulei si vor fi aplicate calde. Caldura ajuta la maturarea mai rapida a abcesului, astfel incat puroiul sa poata fi eliminat mult mai repede. Daca insa abcesul este lasat sa se dezvolte in ritmul lui, aceasta nu va face decat sa prelungeasca durerea.
Intern, se vor lua cateva lingurite de ulei de ricin, baute cu decoct de ghimbir uscat.
• Pentru abcesul de culoare mai inchisa (nuante de albastrui), insotit de senzatie de arsura, febra, care se formeaza si supureaza foarte repede, este indicata aplicarea de cataplasme cu pasta obtinuta din pulbere de santal si vetiver amestecate cu lapte dulce. In lipsa acestora, se pot folosi plante autohtone, gen pulbere din scoarta de stejar, pelin, menta. Abcesul se va spala cat de des posibil cu lapte, sirop obtinut din apa si zahar brun sau infuzie de pelin. In cazul acestui tip de abces, nu se va aplica deloc caldura, toate cataplasmele si lichidele vor trebui folosite la temperatura camerei. Intern, se va bea decoct de triphala, cat de mult posibil.
• Cel de-al treilea tip este cel de culoare alb-galbuie, rece, cu durere slaba si continua, care este insotit de mancarime, cu dezvoltare foarte lenta si supuratie greoaie – dupa mult timp. Pe acesta trebuie aplicat in permanenta, la alegere: un saculet plin cu nisip sau sare calde, ori o piatra sau bila de metal incalzita si invelita intr-un prosop. Cu alte cuvinte, se va urmari aplicarea de caldura uscata.
Intern, se va urmari sa se bea o cantitate mare de decocturi de plante (de preferinta obligeana) pentru a grabi eliminarea toxinelor.