Primul lucru de stiut in dobandirea sau mentinerea unei epiderme frumoase, sanatoase si ferme, este acela ca toxinele acumulate in sange sau la nivelul tractului digestiv pot declansa numeroase boli de piele, conferind acesteia un aspect neplacut. Este cunoscut faptul ca pielea reflecta fidel starea de sanatate si de “curatenie” in special a tractului digestiv si a sangelui.
Prin urmare, pornind de la aceste considerente, pentru ingrijirea pielii trebuie mai intai sa procedam la administrarea de plante medicinale cu efect digestiv, depurativ si laxativ.
Efectul digestiv este generat de plantele condimentare cu gust picant si aromat iar cel depurativ poate fi obtinut prin folosirea plantelor, precum: papadie, anghinare, turita mare, pelin, tintaura, coada soricelului, urzica.
Iata care sunt principalele tratamente eficiente in afectiunile pielii:
Masajul local sau general cu ulei. Are efect regenerant si reintineritor, mentinand fermitatea si tonusul tesutului epitelial. Cel mai bun ulei folosit in acest scop este cel de susan presat la rece in care, pentru a imbunatati absorbtia, se va adauga putina sare. Dupa caz, uleiul poate fi procesat cu plante medicinale.
Procesarea presupune fierberea unei parti de planta in opt parti de apa care se tine pe foc pana ce scade la un sfert din cantitate. Lichidul rezultat se filtreaza si se amesteca cu 16 parti de ulei. Amestecul se fierbe la foc mic pana ce apa se evapora ramanand doar cantitatea de ulei pusa initial.
Masajul uscat cu pulberi de plante. Medicina traditionala indiana il foloseste in tratamentul obezitatii, pentru eliminarea tesutului adipos excesiv si pentru inlaturarea celulitei.
Cataplasmele. Pulberea uscata obtinuta dintr-una sau mai multe plante se amesteca cu apa pana se realizeaza o pasta. Una dintre plantele cu mare arie de acoperire in ceea ce priveste bolile de piele este marul-lupului. Cataplasmele cu aceasta planta sunt foarte eficiente in tratarea infectiilor pielii, psoriazisului, eczemelor, papiloamelor, negilor etc.
Impotriva sinuzitei si a durerilor de cap se folosesc cataplasmele cu mustar sau ghimbir, aplicate pe frunte cel mult sapte minute. Se pot aplica, de asemenea, cataplasme cu argila, acestea fiind indicate mai ales in caz de foliculita, furunculoza, acnee, abces.
Aplicarea tincturilor medicinale. Se tamponeaza zona afectata cu bucatele de bumbac imbibate cu diverse tincturi.
Tinctura de trei frati patati este utila in tratarea urmatoarelor: eczeme uscate, psoriazis, impetigo, pitiriazis verzicolor, urticarii, furunculoza. Pentru tratarea micozei, acneei pustuloase sau verucilor este recomandata tinctura de tuia.
Alte tincturi cu efect binefacator asupra pielii sunt: tinctura de albastrele, rostopasca, propolis, marul-lupului.
Baile cu ape termale sulfuroase. Vindeca afectiuni ale pielii, precum, pitiriazis, eczeme, scabie, mancarimi, acnee. Acestea sunt eficiente si in tratarea altor boli cum sunt astmul, tusea, reumatismul, guta, emaciere sau debilitate cronica. Bolile avansate de piele, printre care si lepra, pot fi vindecate prin folosirea unor unguente ce contin o concentratie mai mare de sulf.