In tratamentele ayurvedice, sarea nu se administreaza niciodata singura, ci adaugata unui amestec de plante si, intotdeauna, in cantitate mica. In caz contrar, pot aparea efecte neplacute, gen: purgatie, retentie de apa in organism, senzatie de voma. Doza optima este subiectiva, ea depinzand de tipul constitutional, de obiceiurile alimentare sau de tipul de digestie al celui care o foloseste.

Un remediu traditional ayurvedic pentru tratarea dispepsiei insotite de dureri se prepara astfel: Se ia o nuca de cocos care contine o cantitate suficienta de apa (de cocos) in interior. In nuca se face o deschizatura prin care se introduce sarea (atata cat poate ingloba apa existenta, astfel incat sa se si dizolve). Deschizatura se acopera cu un strat de lut si apoi se pune la prajit intr-un cuptor. Dupa ce s-a prajit (lichidul din interior s-a evaporat), se scoate continutul, se amesteca cu pipali (piper lung) si se ia de trei ori pe zi.

Pentru tratarea anorexiei, flatulentei sau a digestiei deficitare, sarea ayurvedica (himalayana) se amesteca in parti egale cu pippali, kankola (piper cubeba), citraka, ghimbir si triphala. Se administreaza de trei ori pe zi, cu apa, in doze de 0.3-0.9 grame, in functie de tipul constitutional.

Incalzita si pusa intr-un saculet, se poate aplica si extern, pe zonele dureroase sau umflate.