Dacă, din nefericire, suferiţi de o deplasare de vertebră, vă prezentăm, astăzi, o schemă de tratament accesibilă şi uşor de rea­li­zat, pe care medicina tradiţională indiană o recomandă.

Mai întâi trebuie preparat un ulei special după cum urmează: se face un decoct dintr-o parte amestec de plante (turmeric, ghimbir, neem, busuioc, în proporţii egale) şi 16 părţi de apă. Se lasă la foc mic până apa scade la un sfert, se filtrează, apoi apa rezultată se pune în 8 părţi de ulei presat la rece, de preferinţă ulei de susan sau ricin. Amestecul rezultat se pune din nou la foc mic, până când apa se evaporă integral. Uleiul astfel preparat poate fi folosit pentru masaj. Dacă vi se pare dificilă procedura de preparare a uleiului, puteţi folosi şi ulei simplu, de susan sau porumb, însă efectele vor fi mult diminuate.

Pentru masare, uleiul se încălzeşte în bain-marie până când ajunge la limita maxim suportabilă pentru piele. Este foarte important ca în momentul aplicării, uleiul să fie cât mai fierbinte, dar nu exagerat, deoarece poate produce arsuri pielii. Cu acest ulei se va realiza zilnic un masaj al coloanei vertebrale, timp de minim 15 minute. Mişcarea pentru masaj este următoarea: cu degetul mare se pleacă de pe coloana vertebrală, după care se realizează un cerc, în dreapta coloanei (fără a trece în stânga acesteia), în sensul acelor de ceasornic, până se ajunge la locul de unde s-a plecat. Apoi se ia ca punct de plecare un punct situat mai jos, pe coloana vertebrală, şi tot aşa până se ajunge în zona lombară. Simetric se va realiza pentru partea stângă. Acest masaj se realizează zilnic, timp de o săptămână.

Tot zilnic, timp de o săptămână se mai realizează procedeul ayurvedic numit Kati Basti: se frământă un aluat tare din făină integrală şi apă. Se modelează sub forma unui cerc, cu diametrul de 10-15 cm, care se fixează în dreptul vertebrei dislocate, la fel ca în imaginea alăturată. Pentru aderenţă, lipiţi aluatul de piele aplicând puţină apă. Apoi turnaţi uleiul fierbinte în spaţiul din interiorul aluatului, lăsaţi-l până se răceşte, după care extrageţi uleiul cu ajutorul unui prosop şi în final îndepărtaţi aluatul.

La finalul săptămânii, imediat după încheierea masajului, se realizează următoarea manevră: se pune degetul pe vertebra care a fost deplasată şi se apasă numai o singură dată, ferm, în sensul de corectare. În acel moment, vertebra se va deplasa în poziţia sa normală. Dacă acest lucru nu se petrece, se va relua masajul pentru încă vreo câteva zile după care se va relua manevra (apăsarea) descrisă mai sus.

În cazul în care zona este inflamată, mai întâi se vor aplica lipitori în jurul suprafeţei afectate şi doar după aceea se poate proceda la realizarea presiunii (apăsării).

Concomitent cu realizarea tratamentului extern, se vor administra intern, de 3-4 ori pe zi, plante cu efect antiinflamator şi analge­zic: guggul şi ghiara diavolului, opţional turmeric şi colţii babei.

Acest tip de tratament dă rezultate la 80% dintre pacienţi. Dacă totuşi rezultatul întârzie să apară, atunci trebuie recurs la intervenţie chirurgicală.