Prima masura care trebuie luata pentru a initia vindecarea bolnavului este modificarea regimului alimentar. Astfel, acesta trebuie sa renunte in primul rand la carne, apoi la alimentele si bauturile acre sau fermentate, alcool, ridichi (si lichidele extrase din acestea), muraturi, bors, ciocolata (intrucat fructele de cacao produc aciditate, rar se poate consuma ciocolata alba), leguminoase (fasole, naut, mazare, linte rosie), sare in exces.
Hrana recomandata in acest caz este formata in special din cereale (orz, orez rosu sau alte tipuri de orez), linte rosie, lapte de vaca, capra sau bivolita, sfecla rosie, ghimbir uscat (de evitat cel crud), stafide negre.
Linia de tratament consta in administrarea interna de ghee calduta. Deoarece in tara noastra untul clarifiat nu este un aliment foarte comun, este mai bine sa se inceapa cu cantitati mici (una-doua linguri pe zi, timp de una-trei zile). Untul clarifiat este antiacid si ajuta la restabilirea compozitiei sanguine.
Apoi, pentru o mai buna purificare a organismului, este necesara terapia purgativa. Pentru aceasta, se iau doua-patru linguri ulei de ricin impreuna cu o ceasca de lapte caldut. Este mai bine ca in ziua administrarii, bolnavul sa nu iasa din casa.
Tot pentru purificarea sangelui, in Ayurveda se recurge la terapia cu lipitori. Intrucat la noi in tara aplicarea de lipitori este mai dificil de realizat, se poate proceda la luarea de sange cu ajutorul unei seringi, de pe traseele venoase mari. Aceasta procedura trebuie facuta doar de catre un personal avizat, iar sangele respectiv nu se va dona unei alte persoane, deoarece continutul mare de acid uric il face imposibil de refolosit.
Cea mai buna planta folosita pentru tratarea gutei este Guduci (Tinospora Cordifolia), luata in cantitate de un gram de trei-patru ori pe zi. Alaturi de aceasta se mai administreaza punarnava (Boerhaavia diffusa), santal, vetiver, kaishore guggul. Pentru o mai buna purificare a sangelui, se recomanda luarea acestor plante in combinatie cu infuzie de coriandru, lapte de cocos sau suc proaspat de mango.
Tratamentul extern care trebuie efectuat concomitent cu cel intern consta in masarea zonei dureroase cu ulei presat la rece, dupa care se realizeaza fie un dus cald pe zona respectiva, fie aplicatii cu prosoape calde. Expunerea la aburi (sauna, chiar si locala) in aceasta situatie este strict interzisa.
Mai poate fi aplicata local pasta din pulbere de dracila, lemn dulce, vetiver, cardamom.
Pentru a elimina senzatiile de durere, arsura, coloratii ale pielii, se aplica o pasta din seminte de susan date prin rasnita de cafea si amestecate cu lapte. Suplimentar, mai poate fi aplicat si fenicul. Pentru eliminarea mancarimilor, in lapte se adauga turmeric si obligeana.