Osteoporoza,               este o afecțiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase, sau altfel spus creșterea porozității oaselor. Iată ce puteți face pentru a preveni               instalarea acestei afecțiuni:

O alimentație corectă este foarte importantă pentru menținerea sănătății sistemului osos. Trebuie să știți că alimente precum zahărul alb, făina albă, uleiul rafinat inhibă procesele de asimilare a calciului și magneziului. De aceea este bine să le īnlocuiți cu zahăr brun sau miere, făină integrală și uleiuri presate la rece. De asemenea, renunțați la obiceiurile nesănătoase: fumat, consumul alcoolului și al cafelei.

Alimentele recomandate īn medicina indiană pentru susținerea sistemului osos sunt fructele oleaginoase (semințele de floarea soarelui sau dovleac, nucile, alunele, nucile caju, migdalele, fisticul), semințele de susan (cāte o lingură pe zi), laptele dulce nepasteurizat precum și toate derivatele acestuia, cel mai important fiind untul clarifiat, rădăcinoasele (morcovi, țelină, ridichi, rădăcina de pătrunjel, păstārnac), cereale integrale.

Femeile aflate la menopauză trebuie să consume din timp alimente și plante bogate īn fitohormoni: soia, sparanghel, sfeclă roșie, respectiv lemn dulce, shatavari, vitex agnus castus, yam sălbatic, macca.

Efortul fizic realizat consecvent īntărește sistemul osos pe cānd sedentarismul crește fragilitatea oaselor. De asemeanea, masajul sau auto-masajul realizat viguros cu ulei de susan procesat cu plante astringente (scoarță de stejar, troscot) este de mare ajutor.

Pentru a se bucura de un sistem osos sănătos, persoanele supraponderale trebuie să slăbească deoarece, potrivit medicinei indiene, īn cazul acestora apare un blocaj al nutrienților la nivelul țesutului adipos. Cu alte cuvinte, nutrienții blocați la acest nivel nu mai ajung pānă la țesutul osos pentru a-l hrăni.

Se recomandă periodic curele de detoxifiere a colonului. Astfel, nutrienții și mineralele care au rolul de a hrăni sistemul osos vor putea fi mult mai bine asimilate de către organism.

Ayurveda menționează că unul dintre cele mai importante remedii care acționează asupra sistemului osos este planta indiană Cissus quadrangularis, a cărei denumire populară este ”asthi sandhani” (care leagă oasele). Această plantă ajută la regenerarea rapidă a celulelor osoase, fiind folosită mai ales pentru proprietățile sale vindecătoare īn cazul fracturilor. Alături de această plantă, tratatele de medicină indiană recomandă pulberea obținută prin procesarea sau calcinarea coralilor, scoicilor sau cojilor de ou.

Printre plantele remineralizante romānești se numără urzica și coada calului iar dintre cele exotice, frunzele dar mai ales tulpina de bambus, administrată sub formă de pulbere sublinguală.