Astazi, despre conjunctivita cu secretii abundente si mancarimi intense

Acest tip de conjunctivita – cel de-al treilea descris in textele ayurvedice – pe langa secretiile abundente, lipicioase destul de dificil de indepartat si mancarimea, uneori chiar foarte intensa, se mai caracterizeaza si prin senzatie de greutate si raceala resimtita la nivelul ochilor si nevoia de a aplica ceva cald. La spalarea ochilor cu apa calda, intensitatea acestor simptome se diminueaza.

Tratamentul consta in:

• Spalarea ochilor cu sucuri proaspat stoarse din plante (in special busuioc), care se obtin astfel: frunzele proaspete se spala bine si, cat sunt inca ude, se taie cu un cutit, se pun intr-un tifon si se storc cu putere. Daca nu aveti la indemana busuioc proaspat (cel mai recomandat pentru acest tratament), il puteti inlocui cu un decoct mai concentrat obtinut din frunze de busuioc uscate, decoct de triphala sau un decoct mai diluat de ghimbir crud. Orice decoct folositi, important este ca el sa fie utilizat cat inca este caldut.

• Apoi, dupa aceasta spalare a ochilor, aplicati in ochi cateva picaturi de miere, de preferat miere de salcam. Este bine sa stiti ca imediat dupa aplicare veti resimti o senzatie de usturime, uneori destul de intensa pentru persoanele mai sensibile. Este o reactie normala, care nu face niciun rau ochilor, din contra ajuta la vindecarea mai rapida a bolii.

• Pasul urmator consta in aplicarea de cataplasme in jurul ochilor. Deoarece se vor folosi plante picante, este foarte important ca acestea sa nu ajunga direct in ochi. Mai intai va trebui sa faceti o pasta din pulbere de ghimbir, fenicul, anason, putina sare si apa calduta pe care, apoi, o veti aplica pe zona mentionata. Ca alternativa la acest procedeu terapeutic, puteti pune pasta intr-un saculet cu care veti masa zona din jurul ochilor. In acest caz, trebuie sa aveti grija la cantitatea de apa, deoarece daca este prea multa, se poate scurge in ochi.

• In nas, va trebui sa puneti 2-3 picaturi de decoct de ghimbir sau obligeana.

In cazul acestui tip de conjunctivita, este strict intrezisa aplicarea in ochi de remedii onctuoase, cum sunt laptele, untul clarifiat sau uleiul. Toate remediile folosite vor fi substate “usucatoare”.

Tratamentul intern consta in administrarea de plante picante precum: ghimbir, piper negru, piper lung, turmeric.

Alimentatia pe intreaga durata a tratamentului trebuie sa constea in alimente usoare, calde, in care s-au adaugat multe condimente. Evitati mancarurile prajite, cu mult ulei, maioneza, pasta de susan, grasimile animale, laptele dulce (cel acru este permis), smantana, ouale, grasimile. Urmati acest regim alimentar cel putin pana la vindecarea completa, deoarece alimentele mentionate amplifica producerea de mucus la nivelul capului, intarziind astfel vindecarea.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 21.02.2011