Picaturi pentru ochi. Se prepara un ulei medicinal din care se vor aplica zilnic cateva picaturi. La preparare se folosesc urmatoarele plante: lemn dulce, shatavari (se poate inlocui cu sparanghel) si ashwagandha.

Pentru 100 ml ulei medicinal este nevoie de: 12,5 grame amestec de plante, care se pun in 200 ml apa si se lasa sa fiarba la foc mic, pana scade la un sfert (50 ml). Lichidul ramas se filtreaza, apoi se amesteca cu 100 ml ulei de susan si se pune din nou la foc mic pana cand apa se evapora in intregime. In acest fel, proprietatile terapeutice ale plantelor trec in ulei.

Netra basti. Este o terapie pentru ochi specific ayurvedica al carei efect principal este de a imbunatati vederea. Are efecte foarte bune chiar si in cazurile de retinopatie diabetica.

Procedura este relativ simpla, se poate realiza cu usurinta si acasa, insa este nevoie de ajutorul unei alte persoane. Se prepara un aluat tare din faina de naut (sau de grau integral) si apa. Aluatul se modeleaza sub forma unui inel care se aplica in jurul ochilor (vezi foto). Aderenta dintre aluat si piele trebuie sa fie foarte buna, astfel incat uleiul sa nu se scurga.

Apoi, pe ochii inchisi se aplica ulei de gokshura (la noi aceasta planta se gaseste sub denumirea coltii babei) preparat exact dupa modelul de mai sus. Uleiul trebuie sa fie usor caldut, insa nu foarte tare deoarece ochii sunt repede afectati de caldura intensa. Dupa ce uleiul a acoperit complet ochii, acestia se deschid. Se sta asa timp de cinci-zece minute, dupa care uleiul se indeparteaza cu ajutorul unui tampon de vata. Este necesar ca aceasta terapie sa se realizeze de doua-trei ori pe saptamana.

Exercitii pentru ochi. Sunt foarte importante, deoarece ele au rolul de a tonifia muschii oculari. Dintre ele putem enumera: rotirea globilor oculari, fixarea cu privirea a flacarii unei lumanari in intuneric, focalizarea pe varful degetului in timp ce acesta se deplaseaza in adancime si stanga-dreapta. Se va incepe cu miscari rapide de amplitudine mica si se va continua cu miscari largi.

Intern, dimineata si seara, se vor administra una-doua lingurite de unt clarifiat caldut, alaturi de care se bea putina apa calda.

In cazul copiilor care au asemenea probleme, tratamentul de mai sus se va suplimenta cu administrarea de calciu provenit din surse naturale, timp de minim trei-patru saptamani (lactate nepasteurizate si nedegresate).

Plantele recomandate pentru imbunatatirea vederii sunt: galbenele, craite, afin, albastrele.