Este metoda prin care organismul este stimulat sa transpire in scop terapeutic. Ayurveda descrie o multitudine de procedee terapeutice prin care poate fi indusa transpiratia. In conditiile de azi, cea mai la indemana este baia cu plante. Spre deosebire de celelalte tipuri de sudoratie, aceasta nu necesita conditii si aparatura speciale, dar nici prezenta unui terapeut. Aceasta terapie are efecte benefice in tratarea afectiunilor articulare, sciatica, dureri de spate, contractii musculare, afectiuni urinare (disurie, litiaza renala), constipatie, afectiuni respiratorii, raceli si, in general, tot ce are ca simptome durerea, amorteala, senzatia de frig si tremur etc. De asemenea, sudoratia infrumuseteaza pielea, curata tenul de impuritati, acnee, puncte negre, elimina toxinele din organism, inlatura celulita si stratul adipos in exces etc.

Sudoratia prin baie
Etapele pentru efectuarea sudoratiei cu ajutorul baii sunt:

  1. Se pregateste cada. Apa trebuie sa fie la cea mai inalta temperatura care poate fi suportata, dar fara a exagera, pentru ca exista riscul producerii de arsuri la nivelul pielii. In apa se adauga: sare grunjoasa (1 kg la cada), lapte, decoct si/sau pulbere de plante medicinale. Plantele trebuie sa fie din categoria celor picante si incalzitoare: piper, ghimbir, scortisoara, cuisoare, rozmarin, busuioc, cimbru etc. Nu este obligatoriu sa fie adaugate toate.
  2. Se unge corpul, in intregime, cu ulei.
  3. Urmeaza baia propriu-zisa. In timpul baii, ochii si pieptul se vor proteja prin aplicarea unor comprese cu apa la temperatura camerei. Nici parul nu trebuie sa vina in contact direct cu apa din cada.

Recomandari speciale
• Baia nu trebuie sa fie nici prea scurta, dar nici prea lunga. Daca dureaza prea putin, efectele terapeutice vor intarzia sa apara. Daca, insa, stam prea mult, apar senzatii de slabiciune, sete excesiva sau chiar ameteala. Ea trebuie sa dureze pana cand apar broboane de transpiratie pe fata, dispar durerile, amorteala ori senzatia de frig. Apoi se poate face un dus caldut si se iese din cada.

  • Dupa baie se recomanda un repaos de 20-30 de minute. In acest interval de timp, daca apare senzatia de sete, se bea doar apa calda. Dupa aceea, se poate consuma o supa
  • In ziua respectiva se vor purta haine calduroase si se va evita contactul cu frigul sau curentii de aer. Nu se vor consuma alimente reci.

    De retinut!
    Terapia de sudoratie este utila mai ales in anotimpul rece. Efectuata sistematic, ea poate preveni raceala si gripa. Daca acestea deja s-au instalat, o singura procedura corect realizata poate fi suficienta pentru vindecarea completa.

Atentie!
Aceasta procedura nu trebuie efectuata dupa masa, sau dupa ce s-a consumat alcool. Este, de asemenea, interzisa celor care sufera de arsuri, fracturi, hemoragii, diaree, hepatita, guta, femei insarcinate sau pe durata menstruatiei, persoanelor emaciate sau obosite.