“Luarea de sange” este una dintre cele cinci terapii principale de purificare, descrisa pe larg in tratatele de medicina indiana. Aceasta se foloseste pentru a elimina toxinele si sangele viciat din organism. Exista multi factori care contribuie la vicierea sangelui, mai ales in zilele noastre, cand omul s-a indepartat foarte mult de natura. Printre acestia se numara: consumul hranei nenaturale, consumul de alimente intr-o cantitate foarte mare (mai mult decat este necesar organismului), consumul frecvent al alimentelor incompatibile, dar si factori de alta natura precum somnul in timpul zilei dupa terminarea unor mese copioase, suprimarea sau amanarea nevoilor naturale ale organismului, luarea mesei inainte ca cea anterioara sa fie complet digerata etc.

Toti acesti factori creeaza mediul propice ca toxinele sa se poata acumula in tractul gastro-intestinal. De aici, ele sunt preluate in circulatia sanguina, transportate prin intregul organism si apoi depuse la nivelul pielii, articulatiilor, ficatului sau oricarui alt organ (mai ales daca acesta este ceva mai sensibil).

Prin eliminarea unei anumite cantitati de sange viciat se reduce acumularea de toxine, iar organismul este stimulat sa isi amorseze propriile mecanisme de purificare. “Luarea de sange” are efecte extraordinare in afectiuni precum varicele, migrenele, bolile de piele (psoriazis, vitiligo, acnee, urtiarie, eczeme, abcese, furuncule), splenomegalia, hepatomegalia, guta, hepatita, afectiunile oculare, articulare (artrita), tumorile, chisturile, cancerul, herpesul, mirosul urat al corpului, transpiratia excesiva, vindecarea mai rapida a ranilor, mai ales a celor infectate. In unele dintre afectiunile enumerate, cum este de exemplu vitiligo, efectele sunt vizibile chiar inainte de incheierea sedintei propriu-zise; se va observa cu ochiul liber micsorarea zonelor depigmentate.

Exista insa si contraindicatii: persoanele care sufera de edeme, malnutritie severa, deshidratare, anemie, angina, cele care se afla sub medicatie anticoagulanta si femeile insarcinate, nu trebuie sa fie supuse acestei terapii. Una dintre metodele cele mai delicate si mai putin dureroase de “luare de sange” o reprezinta folosirea lipitorilor. In trecut, medicina ayurvedica recomanda lipitorile numai pentru persoanele sensibile (femei, copii, batrani, persoanele fragile precum si cele obisnuite cu confortul), deoarece pentru acestea, folosirea altor metode de eliminare a unei cantitati de sange era dureroasa si inconfortabila. Cu timpul, obtinandu-se efecte remarcabile in tratarea anumitor boli, folosirea lipitorilor s-a extins la toate tipurile de pacienti. Recent, s-a descoperit faptul ca aplicarea lipitorilor la nivelul fetei are efecte remarcabile in diminuarea ridurilor.

In articolul urmator, vom descrie pe larg cum se realizeaza “luarea de sange” folosind lipitorile.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 07.03.2011