Continuam astazi sa discutam despre terapia ayurvedica numita “luarea de sange”, realizata cu ajutorul lipitorilor, asa cum este ea descrisa in tratatele de medicina indiana.

Pentru realizare, mai intai trebuie ales tipul potrivit de lipitori. Nu toate tipurile se preteaza pentru folosirea in scop terapeutic. Lipitorile de culoare rosie, alba sau foarte neagra, care au desenate linii de culori diferite si cele care traiesc in apa murdara, noroioasa, sunt toxice. Aplicarea lor va produce senzatie de arsura, umflaturi, ulceratii, mancarimi. Doar cele de culoare verde, negru verzui, cele care au linii albastre sau verzi si traiesc in apa curata, sunt optime pentru utilizare. La noi in tara exista ferme de lipitori, crescute special pentru uz terapeutic. De aceea, este mai bine sa le procurati direct de la o asemenea ferma.

Proceduri pregatitoare – atat pentru pacient cat si pentru lipitori.

Zona unde se vor aplica lipitorile trebuie masata cu ulei presat la rece, dupa care se vor aplica in mod repetat comprese fierbinti sau se poate proceda la o baie fierbinte, astfel incat uleiul sa fie curatat in intregime. Nu folositi sapun!

Este foarte important sa nu aplicati pe piele alte substante, de genul cremelor sau spirt pentru dezinfectare. Lipitorile sunt foarte sensibile la mirosuri, iar daca simt un asemenea miros, evita sa se fixeze pe zona respectiva.

Lipitorile se pun mai intai in apa cu putina pulbere de turmeric. Imediat, vor incepe sa se miste foarte repede (cele care se misca lent nu vor fi folosite). Dupa circa un minut, acestea se pun in apa curata pentru 2-3 minute si apoi pot fi aplicate.

Procedura propriu-zisa consta in fixarea lipitorii pe piele, de unde va incepe sa extraga sange. Aceasta trebuie aplicata pe piele cu capatul unde se afla gura. Deoarece cele doua capete pot fi usor confundate, va puteti da seama dupa faptul ca lipitorile inoata intotdeauna cu gura inainte: acela este capatul ce trebuie aplicat pe piele.

In momentul fixarii, lipitoarea ia pozitia unui carlig. Nu o lasati din mana pana nu renunta la aceasta pozitie in favoarea uneia normale, semn ca procesul de extragere a sangelui a inceput.

Exista si situatii in care lipitoarea refuza sa se fixeze. Atunci, aplicati pe piele cateva picaturi de lapte sau miere, iar daca nu le aveti la indemana, faceti o mica intepatura, astfel incat sa apara 1-2 picaturi de sange, dupa care aplicati din nou lipitoarea.

Daca o aplicati intr-o zona unde pielea este prea groasa, lipitoarea nu va putea sa strapunga stratul de piele pentru a ajunge la sange. In acest caz, cautati o zona mai potrivita.

Vom continua, in articolul urmator, cu descrierea procedeului, precum si cu masurile ce trebuie luate dupa realizarea terapiei.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 14.03.2011