De mii de ani aceasta planta a fost folosita, atat ca medicament, cat si ca aliment cu rol condimentar. Principalele sale zone de actiune sunt sistemul respirator si cel digestiv.
Femeilor insarcinate nu le este recomandata folosirea lui in scop medicinal, dar nu exista nicio restrictie de utilizare pentru condimentare. Folosit intern, sovarful este foarte eficient in tratarea racelilor, a gripei, starilor febrile usoare, indigestiei, durerilor de stomac si durerilor menstruale.
Pentru ca are efect puternic sedativ, nu trebuie adminstrat in doze foarte mari. Infuziile usoare au efect calmant, linistitor, iar daca sunt baute seara confera un somn adanc si linistitor.
Uleiul esential – obtinut, prin distilare, din florile de sovarf – da rezultate foarte bune in tratarea bronsitelor si astmului. Intern se administreaza cu miere, iar extern se poate folosi in lampile de aromoterapie sau pentru inhalatii. Diluat intr-un ulei gras (de masline sau de floarea soarelui, presat la rece) este indicat pentru masarea zonelor dureroase in cazurile de artrita sau crampe musculare. Pentru a diminua durerea provocata de o carie, se pun doua picaturi pe o bucatica de bumbac si se aplica direct pe locul cariei. Datorita continutului ridicat de timol, sovarful este unul dintre cele mai bune antiseptice naturale.