Desi cele mai cunoscute-i sunt fructele, acest arbust poate fi folosit in intregime in scop terapeutic – are propietati anticanceroase. Decoctul din frunze de smochin favorizeaza digestia gastrica.

De asemenea, frunzele se pot adauga in apa fierbinte cu care se realizeaza baile de aburi pentru tratarea hemoroizilor. Latexul de pe tulpina se aplica pe negi sau bataturi pentru a le elimina. De asemenea, are efect analgezic impotriva intepaturilor de insecte.

Fructul este usor laxativ, emolient si tonic cardiac. In cazul abceselor dentare sau infectiilor gingiei, se aplica o cataplasma obtinuta dintr-o smochina care in prealabil a fost rumenita pe o plita incinsa. Siropul de smochine este un bun laxativ recomandat mai ales persoanelor cu varste foarte inaintate sau copiilor.

Pentru ameliorarea tusei uscate, se pun la foc mic, timp de 15 minute, 12 smochine in 250 ml lapte. Se bea dupa ce lichidul a fost strecurat si eventual indulcit cu miere. Acest remediu are proprietati emoliente ajutand la fluidificarea secretiilor si eliminarea lor.

Fiind bogate in zaharuri, minerale si vitamine, smochinele sunt recomandate in special persoanelor care depun efort fizic intens si copiilor care, prin activitatea lor, “ard” multe calorii.