Caldura excesiva din perioada de vara face ca o mare parte din apa ingerata sa fie eliminata prin transpiratie si nu pe traseul ei normal, prin rinichi si apoi eliminata sub forma de urina. Astfel, cantitatea de urina se diminueaza, ii creste densitatea si i se modifica ph-ul (devine mai acid).

Deshidratarea afecteaza in mod direct aparatul urinar provocand un disconfort in timpul urinarii (senzatii de jena, usturime, arsura, inflamatii sau iritatii locale etc.).
Iata cateva sfaturi pentru mentinerea unui aparat urinar sanatos, chiar si in vremuri caniculare:

  1. Evitati alimentele uscate. Acestea genereaza senzatia de uscaciune in corp, diminuand cantitatea de urina si provocand discomfortul amintit mai sus;
  2. Consumati lichide cu efect emolient asupra mucoaselor (gelul de aloe, sucul de mere, de portocale, cirese sau morcov), maceratele la rece obtinute din plante, precum florile de galbenele, radacina de tataneasa, radacina de nalba, florile de salcam, lemnul dulce);
  3. Semintele de in si cele de patlagina au, de asemenea, un puternic efect emolient. Merisorul este si el un excelent antiseptic urinar.
  4. Faceti bai de sezut cu apa calduta in care ati adaugat 20 grame de sare grunjoasa si plante precum coada soricelului, coada calului, urzica, frunzele de nuc, frunzele de mesteacan etc.
  5. Aplicati unguent de galbenele pe zonele afectate (inflamate) de concentratia prea densa si aciditatea crescuta a urinei. Puteti aplica si uleiuri obtinute prin procedee mecanice (de preferat cele de cocos si avocado). In lipsa lor, puteti folosi orice alt ulei presat la rece (in 20 ml ulei adaugati 1-2 picaturi de ulei esential de menta).
  6. Folositi Shilajit, un excelent remediu folosit in medicina indiana pentru afectiunile urinare. Este un mineral obtinut dintr-o roca lichida de culoare neagra, ce exuda in timpul verii prin crapaturile situate la mare altitudine in stancile muntilor Himalaya din India si Nepal. Pentru tratarea retentiei urinare se bea un preparat din Shilajit, pulbere de cardamom si piper lung, care se mixeaza cu apa de orez.
  7. Consumati infuzii, macerate, tincturi ori pulberi de planta uscata din: pufulita cu flori mici, muguri de plop, coada-racului, osul-iepurelui, turita-mare, fructe de ienupar, cozi de cirese, muguri de pin. Sunt foarte eficiente in afectiunile urinare.
    Bonus: Remediu pentru perioada rece a anului

Afectiunile urinare gen cistita, uretrita, infectii urinare, pot fi tratate folosind urmatorul remediu: se amesteca 30 picaturi de tinctura de propolis cu cate o picatura de ulei esential de cimbru, busuioc, pin, eucalipt si o lingurita de miere. In perioada acuta, se administreaza din trei in trei ore, dupa care este suficient de trei ori pe zi. Se va evita administrarea pe timpul verii (cu exceptia cazurilor exceptionale), deoarece are un efect puternic de incalzire. Pe timpul iernii, se poate administra oricand, neexistand nicio restrictie.