Īn cantităţi mici, seleniul este un mineral necesar organismului. Are efecte anti-oxidante, īntăreşte sistemul imunitar, ajută la buna funcţionare a glandei tiroide şi la menţinerea articulaţiilor                 īn stare optimă de funcţionare. Previne afecţiunile cardio-vasculare, studiile arătānd că există un raport strāns īntre nivelul optim de seleniu şi absenţa afecţiunile coronariene.

De asemenea, seleniul susţine fertilitatea masculină (mai ales atunci cānd problema este cauzată de motilitatea redusă a spermatozoizilor) iar īn cazul femeilor īnsărcinate, reduce riscul de avort spontan.

Marele beneficiu al administrării acestui mineral īl constituie faptul că el susţine activ sistemul imunitar īn lupta īmpotriva celulelor canceroase, a infecţiilor de natură virală şi bacteriană (īn special a virusului herpetic).

Administrat intern persoanelor care au suferit arsuri recente, seleniul ajută pielea să se regenereze mai repede. De asemenea, stimulează organismul să asimileze şi să proceseze corect vitaminele E şi C, esenţiale pentru menţinerea sănătăţii şi aspectului pielii. Astfel, īntārzie apariţia ridurilor precum şi a celorlalte semne ale īmbătrānirii pielii (pierderea elasticităţii, alterarea pigmentului, etc).

Este foarte indicat pacienţilor care suferă de diabet, īntrucāt acţiunea sa este īntrucātva asemănătoare insulinei, deşi mecanismul exact prin care se produce aceast efect mimetic nu a fost īncă elucidat.

Deficitul de seleniu este foarte rar şi se manifestă prin slabiciune musculară şi stare generală de oboseală. Există şi situaţia inversă, atunci cānd este administrat īn doze prea mari poate da toxicitate, aceasta manifestāndu-se prin senzaţie de oboseală, căderea părului şi apariţia petelor albe pe unghii.

Printre alimentele bogate īn seleniu se numără: nucile, nucile de Brazilia, cerealele integrale, īn special orezul brun. Nucile de Brazilia au cea mai mare concentraţie de seleniu, de aceea trebuie evitat consumul lor īn cantităţi foarte mari pentru a nu atinge nivelul toxic de seleniu īn organism.