Majoritatea recomandarilor naturiste pentru tratarea candidozei presupun spalaturi cu infuzii de galbenele, patlagina, sunatoare, musetel (plante cu un efect emolient pregnant). Aceste recomandari se bazeaza pe urmatorul rationament: mucoasa care este deja iritata, trebuie protejata cu un remediu calmant, emolient. Acest rationament este insa gresit si nu va face decat sa amane vindecarea completa.
Inflamatia este un mecanism de aparare al organismului. Prin usoara crestere a temperaturii locale ce apare in timpul unei inflamatii, fungii nu se mai pot inmulti in acelasi ritm. Prin aplicarea gresita a unui asemenea remediu, inflamatia va fi redusa, temperatura va reveni la normal, iar fungii se vor putea multiplica nestingheriti.
Un remediu corect este acela care distruge fungii, chiar daca intr-o prima faza mucoasa se va irita si mai tare. Dupa ce o parte din acesti fungi sunt distrusi, pana la o proportie optima pentru o mucoasa sanatoasa (candida albicans se regaseste in mod normal la nivelul florei locale), abia atunci pot fi aplicate remediile emoliente care sa ajute la regenerarea completa a mucoasei.
Nu trebuie sa va fie teama ca in aceasta prima faza de tratament mucoasa se va irita si mai mult din cauza remediilor. Iritatia ce va rezulta in urma unui tratament incorect va fi mult mai intensa si dureroasa iar odata cu trecerea timpului si agravarea candidozei, aceasta va fi mult mai greu de vindecat.
In functie de localizarea candidozei, faceti gargara sau spalaturi cu urmatoarele:
– Apa oxigenata, folosita ca atare sau diluata cu apa plata sau apa de izvor.
– Macerat caldut de cimbru (o lingurita de pulbere de cimbru la 150 ml apa).
– O parte tinctura de propolis diluata in opt parti de apa.
In functie de gravitatea candidozei vor fi necesare intre una si trei spalaturi pe zi. Nu va speriati daca in timpul spalaturilor va aparea o amplificare a durerii, aceasta va disparea in maxim un minut de la incheierea spalaturii.
– Mai puteti folosi comprimate cu propolis (se vor tine in gura pana la dizolvarea completa), sau, in cazul candidozei vaginale, ovule cu propolis mentinute pe timpul noptii. Daca ovulele vor provoaca usturime prea intensa, le puteti combina cu unguent de galbenele, pentru ca in acest fel se va dilua substanta activa.
Este foarte important sa recurgeti la un program de detoxifiere a organismului si intarire a imunitatii, concomitent cu tratamentul extern. Cea mai indicata in acest caz este oxiterapia realizata intern. Stari precum stresul, oboseala, supararea, dezamagirea, gelozia, tristetea, atunci cand ating intensitati alarmante se pot somatiza dand nastere candidozei. Este foarte important ca in timpul tratamentului sa mentineti aceste stari sub control si sa urmariti sa le eliminati definitive
Apa oxigenata e prea rece pt. spalaturi, ce e de facut ?
Puteti tine sticla de apa oxigenata, cu capacul bine inchis, sub jetul de apa calda de la robinet, timp de 2-3 minute. Astfel se va incalzi la o temperatura acceptabila.
Ce inseamna sa folosesti apa oxigenata ca atare ? adica nediluata ?
Da, la asta m-am referit, nediluata.
Pt candida la barbati cum se procedeaza ? Extern si intern un tratament va rog .
Se realizeaza spalaturi, adica se spala zona afectata cu remediile indicate. Pe langa remediile mentionate in articol, mai puteti folosi ulei de neem in care se pun cateva picaturi de ulei esential de cimbru (1-2 picaturi ulei de cimbru la 10 ml ulei de neem) si se agita bine. Se aplica pe zona afectata de 2-3 ori pe zi.
In ceea ce priveste administrarea interna, se urmareste intarirea imunitatii. Se vor folosi uleiuri de tea tree, cimbru, niaouli (cate 2 picaturi din fiecare), tinctura de propolis (30 picaturi) amestecate cu 1 lingurita de miere, de 3 ori pe zi. Acest amestec se va lua pana cand candidoza dispare complet si inca jumatate din timp dupa aceea. De exemplu, daca scapati de candidoza in 4 zile, atunci luati remediul timp de 6 zile.
Apa oxigenata poate fi buna si pentru candidoza genitala? Cu seringa
Da, este buna pentru ambele tipuri de candidoza.