Puternic astringentă, scoarţa de stejar este indicată în tratarea afecţiunilor în care se necesită o acţiune “constrictoare” (hemoragii, diaree, dizenterie). În aceste situaţii, se va administra intern, sub formă de pulbere sau macerat la rece.
Este important însă să nu fie administrată în primele faze ale bolii, deoarece aceste afecţiuni sunt cauzate de o acumulare de toxine (fie la nivelul sistemului digestiv fie o viciere a sângelui), pe care organismul încearcă să o elimine.
Extern, decoctul din scoarţă de stejar este indicat pentru spălarea rănilor, a erupţiilor cutanate, a picioarelor atunci când există o transpiraţie abundentă sau pentru băi de şezut, în cazul hemoroizilor.
Infuzia mai poate fi folosită pentru efectuarea de duşuri vaginale, în cazul femeilor care se confruntă cu infecţii genitale sau scurgeri abundente. Bineînţeles, aceste duşuri vor fi însoţite de un tratament natural adecvat, în funcţie de specificul problemei. În cazul inflamaţiilor sau infecţiilor apărute la nivelul gurii sau gâtului, se face gargară cu o infuzie mai concentrată.