Pentru renuntarea la un obicei nesanatos – fumat, consum de alcool sau de droguri – primul si cel mai important pas este intelegerea efectului distructiv pe care acesta il are asupra organismului. Intelegerea trebuie sa fie profunda, deoarece una superficiala nu face decat sa conduca la o rezistenta si mai mare in fata renuntarii. Doar cineva care nu intelege cu adevarat ca asemenea obiceiuri nesanatoase duc la autodistrugere refuza sa renunte la ele.

Linia de tratament a dependentelor consta in terapiile de eliminare a toxinelor din tesuturile direct afectate precum si administrarea unor plante care sa stopeze nevoia emotionala a respectivei dependente. Plante care hranesc si in acelasi timp “linistesc” sistemul nervos: obligeana, gotu-kola, gingko biloba, musetel, levantica etc.

Obiceiul de a fuma, de pilda, uneori poate aparea ca necesitate in vederea calmarii anxietatii, dar si pentru distrage atentia de la diverse ingrijorari si agitatii mentale. De asemenea, intrucat fumul inhalat genereaza un efect “usucator” la nivelul sinusurilor, cei care au mai mereu sinusurile infundate apeleaza frecvent la aceasta practica. Pentru ei fumatul reprezinta stimulul ce le indeparteaza letargia. Altii se simt mai puternici atunci cand fumeaza.

Din pacate, sunt simple iluzii. Niciunul dintre aceste asa-zise efecte nu este real si nici sanatos, mai degraba fumatul putandu-se solda cu efecte deosebit de grave in timp.

Pentru eliminarea dorintei de a fuma se poate lua obligeana, fie sub forma de pulbere, fie in combinatie cu ghee (unt clarifiat). De asemenea, se pot picura in nas una-doua picaturi de infuzie sau macerat de obligeana, de doua-trei ori pe zi, in special atunci cand apare nevoia de a fuma.

Pentru cei care fumeaza pentru desfundarea sinusurilor, renuntarea la fumat va avea ca efect aparitia unei congestii, amplificarea cantitatii de mucus si infundarea sinusurilor. Toate acestea pot fi prevenite apeland la niste tehnici simple: se trage pe nas apa sarata, care va fi eliminata pe gura; se fac inhalatii cu uleiuri esentiale naturale, sau se vor consuma plante picante expectorante (obligeana, ghimbir si cuisoare combinate cu miere). Daca nu sunt inca suficient de convinsi sa renunte la acest obicei, pot fuma tigari medicinale din plante.

Se stie ca fumatul provoaca slabiciunea plamanilor, tuse uscata si constipatie. Un foarte bun tonifiant pentru plamani este laptele fiert cu piper lung (pippali) in care se adauga unt clarifiat si zahar brun. Se va administra numai dupa realizarea unei terapii de detoxifiere a plamanilor.