Iată o modalitate de a îndepărta cicatricile inestetice lăsate în urmă de cusăturile chirurgicale. Tratamentul nu trebuie început imediat după realizarea cusăturii, pentru că pielea este încă sensibilă.

Primul pas constă în masajul uşor al zonei cu ulei de susan, după care aplicaţi o compresă călduţă, de exemplu o pungă cu apă fierbinte. Cicatricile apar din cauza faptului că pielea, care este întinsă într-un mod nenatural, se întăreşte şi se “sudează” asimetric. Masajul flexibilizează pielea, permiţându-i să se plieze în mod optim, iar aplicaţia de căldură are rolul de-a o înmuia, făcând ca “sudura” să se realizeze mult mai uşor.Al doilea pas îl veţi face doar după ce firele de la cusătură au fost scoase iar pielea nu mai este absolut deloc fragilă.

Cei care au cicatrici mai vechi, pot realiza prima etapă identic cu pri­mii, urmând ca trecerea la cea de-a doua etapă s-o facă doar după ce pielea s-a înmuiat suficient. Această a doua etapă va consta în aplicaţii zilnice de cataplasme cu sare şi plante picante, precum piperul lung sau ghimbirul. De asemenea, ei mai pot aplica o cataplasmă cu răşina indiană numită Guggul. Înainte sau după aplicarea cataplasmei, este indicat să masaţi zona cu ghee (unt clarifiat) sau caimac (pojghiţa de grăsime care se formează la suprafaţa laptelui fiert).

Vegetaţiile (excrescenţele care se dezvoltă pe piele), de asemenea inestetice, în anumite cazuri pot deveni chiar deranjante. Acestea însă pot fi îndepărtate cu un minim de efort şi fără durere.Preparaţi o soluţie de sare (extrasă din rocă, grunjoasă, neiodată, care în prealabil a fost măcinată fin cu ajutorul unei râşniţe) cu turmeric în părţi egale, la care adăugaţi puţină apă.

Luaţi câteva fire de aţă, înmuiaţi-le în soluţia proaspăt preparată, lăsaţi-le câteva minute până când se îmbibă bine, şi apoi puneţi-le să se usuce la soare. Dacă realizaţi acest procedeu iarna, puneţi firele la uscat în apropierea unei surse de căldură, însă rezultatele cele mai bune se obţin prin uscarea la soare.După ce firele se usucă complet, repetaţi procedeul de şapte ori într-un interval de trei zile: înmuiaţi firele în soluţie şi apoi lăsaţi-le la uscat.

Firele se păstrează într-un borcan de sticlă foarte curat şi pot fi menţinute aşa timp de cel mult un an, după care îşi pierd eficacitatea. Fiecare fir este de unică folosinţă şi, prin urmare, trebuie aruncat după folosire.Cum se procedează? Legaţi baza vegetaţiei cu un fir pregătit ca mai sus şi menţineţi aşa aproximativ 12 ore, după care înlocuiţi firul cu unul nou. Veţi vedea că de fiecare dată baza vegetaţiei se îngustează, până când masa excrescenţei se usucă şi cade.

Un tratament complet durează între trei şi şapte zile.În cazul în care zona se inflamează, faceţi o pauză de o zi, timp în care ungeţi locul de mai multe ori cu unt clarifiat. După o zi, reluaţi tratamentul.Dacă însă vegetaţia este într-o zonă expusă vederii, de exemplu pe faţă, realizaţi tratamentul doar în timpul nopţii, dar în acest caz este posibil să dureze mai mult până la apariţia rezultatului