Astăzi vom vorbi despre modul de preparare şi administrare terapeutică a unui remediu foarte des folosit în medicina ayurvedică: Yava Kshara.

Acesta se obţine astfel: ardeţi spice de orz până când rămâne doar cenuşa. Dizolvaţi o parte din aceas­tă cenuşă într-o cantitate de 16 ori mai mare de apă (plată sau de izvor). Lăsaţi soluţia să se de­can­teze timp de 12 ore. Filtraţi apoi partea clară a acesteia printr-o pânză densă. Repetaţi filtrarea de şapte ori. Puneţi apoi la foc mic soluţia deja filtrată, până când apa din aceasta se evaporă complet, iar pe fundul vasului rămâne o pulbere fină de culoare albă. Acestă substanţă, numită Yava Kshara, este de fapt carbonat de potasiu, iar din punct de vedere ayur­vedic este încadrată în grupa substanţelor alcaline (caustice). Poate fi administrată fie intern, în combinaţie cu alte plante, fie extern. Doza pentru admi­nistrarea internă este de aproximativ 125 miligrame (un vârf de cuţit).

În medicina tradiţională indiană, Yava Kshara es­te considerat a fi cel mai bun tratament pentru trata­rea calculilor. Astfel, pentru calculi biliari, remediul se administrează împreună cu un sfert de linguriţă din următorul amestec: zahăr brun (50%), pulbere de cuişoare (10%), ghimber (10%), piper negru (10%), piper lung (10%) şi triphala (10%). Se va ad­ministra la ora 10 dimineaţa şi seara, la o oră după cină. Vin­decarea completă va apărea între 1 şi 6 luni de la începerea tratamentului.

Pentru calculi urinari, Yava Kshara se adminis­trea­ză împreună cu colţii babei ( Coltii babei) şi se bea cu decoct de coriandru. Rezultatele încep să fie vizibile în maxim două săptămâni de la administrare. În schema de tratament trebuie incluse şi băile fierbinţi de şezut.

Tot intern, este recomandat a se administra persoanelor obeze cu un apetit exagerat, armonizându-le focul digestiv şi, de asemenea, celor care suferă de hi­dropizie (acumularea de apă în ţesuturi). Şi persoa­­ne­le care au o predispoziţie către acumulare de acid uric, care conduce la instalarea gutei şi la afecţiuni reu­ma­tice, pot beneficia de pe urma acestei substanţe.

Aplicată local, soluţia de Yava Kshara (un sfert de linguriţă de Yava Kshara adăugată în jumătate de pahar de apă) este folositoare în boli de piele croni­ce ca: pitiriazis, acnee, urticarie. De asemenea, so­lu­ţia poa­te fi adăugată în apa de baie pentru a ameliora gu­ta şi reumatismul, şi pentru a suprima răspândirea erupţiilor cutanate. În acest caz, cantitatea folosită tre­buie să fie proporţională cu cantitatea de apă din cadă.

Dacă în urma administrării acestei substanţe apar senzaţii de arsură sau usturime în momentul urinării, atunci Yava Kshara se va administra intern împreună cu una-două linguriţe de unt clarifiat călduţ.

Metoda prin care se poate corecta excesul de sub­stanţe alcaline din organism: 48 grame de triphala vor fi fierte în 16 părţi apă, până când apa este redusă la un sfert. După strecurare, decoctul va fi amestecat cu 48 grame miere şi va fi administrat dimineaţa devreme, pentru cel puţin trei zile consecutiv.

Yava Kshara este total contraindicată persoanelor care suferă de febră, hemoragii, afecţiuni ale ficatului.