Amenoreea este o condiţie patologică, manifestată prin absenţa menstruaţiei. Există femei care încă din adolescenţă prezintă menstruaţii la intervale mult mai mari de 28 de zile (de exemplu, o menstruaţie la mai multe luni, un an, sau chiar mai rar de atât). Dacă însă persoana în cauză se bucură de o sănătate excelentă în rest, atunci nu este cazul să se înceapă un tratament hormonal, care ar perturba foarte mult starea de sănătate ulterioară. Studii de specialitate efectuate pe perioade lungi de timp arată că aceste femei s-au bucurat de-a lungul vieţii de o viaţă sexuală normală iar funcţia reproductivă nu a fost deloc afectată. Din contră, chiar au avut sarcini normale iar copiii au fost sănătoşi.

Aşadar, este cazul să începeţi tratamentul doar dacă amenoreea este însoţită şi de o stare permanentă de oboseală, astenie, anemie, lipsa poftei de mâncare, depresii, absenţa libido-ului. În lipsa acestor simptome, este vorba despre o specificitate anatomică, care este mai bine să nu fie deranjată. De asemenea, înainte de a începe tratamentul pentru amenoree, trebuie să vă asiguraţi că nu este vorba despre o sarcină sau vreun simptom al unei alte boli mai severe (fibrom, chist, tumori, boli cronice gen tuberculoză etc.), care trebuie tratată în mod specific.

Odată excluse aceste posibilităţi, se poate începe tratamentul. Linia de tratament cuprinde două etape. În prima etapă se vor administra remedii naturale menite să stimuleze ovarele şi să refacă echilibrul hormonal. Este vorba despre remedii lichide, dulci, hrănitoare, afrodisiace, care au în plus avantajul de a reface vitalitatea organismului (cunoscut fiind faptul că una dintre cauzele posibile ale amenoreei este reprezentată de o devitalizare accentuată):

• lapte (nepasteurizat) cu lemn dulce, miere, zahăr brun, unt clarifiat, shatavari;
• lapte de cocos.

Se vor administra câte 1-2 căni pe zi.

Cea de-a doua etapă presupune administrarea remediilor care au efect emenagog (declanşarea menstruaţiei): ienupăr, anason, ghimbir, şofran, piper lung, coriandru, fenicul.

Alimentaţia trebuie să includă alimente sărate şi picante, fără însă a exagera. Se vor elimina din meniu alimentele vâscoase, lipicioase, aderente, deoarece acestea pot fi cauza unor blocaje în sfera genitală. Fiecare etapă de tratament trebuie realizată timp de două săptămâni, după care ciclul se poate relua.

Dacă între timp a apărut menstruaţia, tratamentul se poate suprapune peste ciclul menstrual astfel: imediat după încheierea menstruaţiei (din ziua a 4-a a ciclului până în ziua a 14-a) se va realiza prima etapă iar apoi între zilele 14-21, cea de-a doua etapă. În zilele 22-28 şi 1-4 se va face pauză.

Produsul Femitone este util în cazurile de amenoree, restabilind echilibrul hormonal, pe cale naturală.