Latexul plantei, de culoare galben-inchis, este frecvent aplicat pe negi, pentru a grabi eliminarea acestora. Desi este o planta foarte valoroasa, se va administra intern cu multa precautie, deoarece in doze mari poate deveni toxica.
In fitoterapia moderna, rostopasca este folosita ca un sedativ usor si antispastic care relaxeaza muschii de la nivel respirator si intestinal. Frunzele de rostopasca au efect coleretic, colagog, diuretic, purgativ si sudorific.
Datorita faptului ca favorizeaza eliminarea toxinelor pe toate aceste cai, rostopasca este un foarte bun detoxifiat, care se recomanda mai ales in bolile grave care necesita detoxifiere, cum este cancerul.
Una dintre intrebuintarile cele mai frecvente ale plantei este in tratarea afectiunilor ficatului si ale vezicii biliare: hepatita, calculi biliari, dureri biliare, diskinezie, colecistita, ciroza. De asemenea, rostopasca mai contine si anumite principii active care ajuta la normalizarea ritmului cardiac, in cazul miocarditei aritmice.