Chiar daca vremea din aceste zile este foarte prietenoasa cu noi, statisticile arata o crestere semnificativa a numarului de viroze respiratorii si a altor afectiuni specifice sezonului rece. Responsabil de aceste neajunsuri este sistemul nostru imunitar care, din cauza deselor schimbari de temperatura si umiditate, cedeaza in fata agresorilor externi, dar si interni.
Determinant pentru buna functionare a sistemului imunitar (considerat de Ayurveda) este “focul digestiv”. Cand este optim, el “arde” impuritatile care tind sa se acumuleze in organism: toxine, bacterii, dar si alte elemente ce pot afecta sanatatea. In starile de oboseala accentuata, stres, suparare sau expunere excesiva la frig, pofta de mancare scade foarte mult, de unde rezulta ca focul digestiv este foarte diminuat, nu-si mai indeplineste sarcinile pe care le are, iar imunitatea organismului scade foarte mult. Prin urmare, atunci cand va confruntati cu o raceala trebuie sa aveti in vedere refacerea integrala a “focului digestiv”.
Regimul alimentar este cel mai important “remediu” in acest sens. Timp de doua-trei zile, va trebui sa consumati numai supe (preparate doar prin fierbere, fara prajeli), dintre care cea mai eficienta este cea de ciuperci. Este foarte hranitoare (aspect important din moment ce alimentatia se bazeaza doar pe supe) si foarte emolienta. Supa de ceapa, de usturoi sau de linte rosie sunt de asemenea recomandate. Evitati laptele si iaurturile pentru ca acestea favorizeaza formarea de mucus.
Voma terapeutica, descrisa in editiile noastre anterioare, grabeste vindecarea deoarece elimina mucusul din stomac (ajutor enorm pentru refacerea rapida a focului digestiv) si previne formarea acestuia la nivelul sinusurilor.
Pentru curatirea mai rapida a sinusurilor, trageti apa cu sare pe nas (o lingura rasa de sare grunjoasa la un litru de apa calduta). Astupati-va o nara si trageti apa pe cealalta, incet, fara sa fortati, dupa care eliminati apa pe gura. Procedati similar pentru ambele nari, alternativ.
Intern, luati (din doua in doua ore in primele doua zile, apoi de cate trei ori pe zi) un remediu preparat din uleiuri volatile (cate o picatura de ulei de cimbru, busuioc si portocala), in amestec cu cate 30 picaturi de tinctura de propolis, iarba mare si ghimbir si cu o lingurita de miere. Pentru a va fi mai comod, preparati o cantitate suficienta pentru mai multe administrari si depozitati-o obligatoriu intr-un recipient de sticla. Beti multe ceaiuri cu miere si lamaie, in special ceai de ghimbir sau de soc.
Seara, faceti o baie fierbinte in care ati pus un kg de sare grunjoasa. Mai puteti adauga in apa si pulberi de plante (ghimbir, piper, busuioc), cate doua linguri din fiecare. Imediat dupa baie, mergeti direct in pat, acoperiti-va cu paturi groase si eventual beti ceai.
Daca aveti senzatia de uscaciune a narilor, ungeti interiorul fiecarei nari cu doua picaturi de ulei. Pentru a scapa de tuse, faceti gargara cu apa fierbinte cu sare.
Timp de cateva zile urmariti pe cat posibil sa va odihniti. Efortul excesiv diminueaza “focul digestiv” si astfel intarzie vindecarea.