Mai frecvent se folosesc sub forma de aplicatii externe, pentru tratarea anumitor probleme ale pielii: rani, inflamatii, intepaturi de insecte. Se mai poate folosi si sub forma de cataplasme, comprese cu infuzie sau unguent.

Acesta din urma se poate prepara si in casa, folosind unt clarifiat si pulbere din flori uscate de galbenele. Mai intai, preparati un decoct dintr-o parte pulbere si 16 parti apa plata sau de izvor si lasati la foc foarte mic pana cand scade la un sfert. Apa obtinuta dupa filtrarea continutului, amestecati-o cu o cantitate egala de ghee (unt clarifiat) si puneti din nou la foc foarte mic pana cand intregul lichid scade la jumatate (altfel spus, cand apa se evapora in intregime).

Odata racita, substanta se va solidifica. O puteti folosi atat in scop terapeutic cat si cosmetic. Reface pielea dupa rani sau arsuri, amelioreaza varicele, hidrateaza tenul uscat etc. In cazul ochilor inflamati sau iritati, se pot aplica comprese cu macerat la rece de galbenele.

Folosite intern, galbenelele au efect detoxifiant dar si emolient la nivelul pielii si mucoaselor. De aceea, sunt recomandate pentru tratarea gastritei si a ulcerului gastric sau a bolilor de ficat.