Sare a acidului boric, boraxul se găseşte în natură sub formă cristalină sau masivă. Extern (o parte borax în 40 părţi apă), el poate fi folosit în tratarea acneei psoriazisului, pruritului vaginal, anal şi scrotal, cloasmă (pigmentaţie a pielii provocată de sarcină sau alte boli precum hepatite, anemii etc.), pentru alinarea mâncărimilor provocate de urticarie, în ulceraţiile care formează cruste etc. Se aplică pe zonele afectate, apoi se pansează, având grijă ca boraxul să fie frecvent reînnoit.
Femeile pot face spălături vaginale în caz de cistită, leucoree, gonoree, calculi ai vezicii urinare, folosind o soluţie dintr-o parte borax şi cinci părţi apă. Pentru eliminarea paraziţilor pielii se va aplica o soluţie de borax şi oţet distilat, 1 la 16 unităţi.
Un amestec dintr-o parte borax şi zece părţi miere se poate aplica pe zona gâtului, de 2-3 ori pe zi, în caz de răguşeală ce apare mai ales la cântăreţi. De asemenea, acest unguent se poate folosi şi pentru hemoroizi.
Pentru dizolvarea tumorilor, sau chiar în cazul unor glande mărite (ex. hipertiroidie) se va aplica local o pastă facută din părţi egale de borax, alaun purificat şi lapte-acru.