Folosirea zilnica a usturoiului in alimentatie s-a dovedit a avea efecte benefice deosebite asupra organismului, in special asupra sangelui si inimii, incetineste ritmul de agravare al aterosclerozei si diminueaza riscul reaparitiei unui atac in cazul pacientilor care au avut infarct miocardic.
Este un remediu excelent pentru afectiunile reumatice, reducand inflamatiile si durerea. Usturoiul prajit in unt clarifiat este un bun remediu impotriva flatulentei, durerilor abdominale usoare, parazitilor intestinali, constipatiei, hemoroizilor etc.
Sucul proaspat, administrat impreuna cu miere si unt clarifiat, mareste acuitatea vizuala si este recomandat mai ales celor care au probleme cu vederea pe timpul noptii. Sucul, administrat impreuna cu unt clarifiat, reduce bronhospasmele la pacientii cu astm.
Consumat sub forma de condiment, usturoiul imbunatateste digestia, elimina distensia abdominala si are un efect usor laxativ. Lotiunea preparata dintr-o parte suc de usturoi si trei-patru parti apa distilata se foloseste pentru spalarea ranilor si ulceratiilor, in special a celor purulente.
Pasta obtinuta din strivirea unui catel de usturoi si aplicata pe un abces ajuta la vindecarea rapida a acestuia. Usturoiul este contraindicat in cazul bolilor hemoragice.