Părul gras reprezintă o problemă, mai ales vara când, din cauza căldurii, predispoziţia către îngrăşare a părului se accentuează.
Primul pas pentru remedierea situaţiei este renunţarea la şamponul din comerț. Acest șampon conţine substanţe degresante, al căror efect, pe termen lung, este contrar celui dorit. Degresarea puternică stimulează scalpul să producă şi mai mult sebum, rezultatul fiind o îngrăşare mai puternică a părului. Soluţia o reprezintă folosirea unor substanţe astringente, care să reducă gradat activitatea glandelor sebacee de la nivelul pielii capului.
Ca alternativă puteţi folosi un şampon ayurvedic uscat, preparat sub forma unui amestec de plante indiene cu proprietăţi terapeutice pentru păr. Şamponul uscat nu spumează, însă acesta este un mare beneficiu deoarece substanţele spumante din cosmetice (şampon, săpun, pastă de dinţi, etc.) au un grad înalt de toxicitate.
Folosirea acestui tip de şampon, uscat, face inutilă folosirea balsamului de păr. De asemenea, este bine să renunţaţi la toarte celelalte produse sintetice pentru păr (gel, spumă, fixativ etc.).
O altă modalitate o reprezintă tamponarea rădăcinii firului de păr cu o bucată de bumbac îmbibată în tinctură de urzică. Această operaţiune se va realiza imediat după spălarea pe cap. Urzica are proprietăţi benefice pentru păr, iar alcoolul din tinctură are efect usucător, inhibând producerea excesivă de sebum.
Spălarea pielii capului cu bicarbonat de sodiu poate reprezenta și ea o soluţie, însă atenţie, nu o folosiţi pe termen lung. Aplicaţi această metodă pentru o săptămână, perioadă în care va trebui să vă spălaţi pe cap de 2-3 ori. Apoi faceţi o pauză şi eventual reluaţi această cură peste 3-4 luni.
Clătirea cu decoct sau infuzie de rozmarin şi salvie după fiecare spălare ţine sub control producerea de sebum.
De asemenea, eliminaţi din dietă alimentele prăjite, grase, mai ales produsele de origine animală.