Iata cateva recomandari pentru o refacere mai rapida dupa o boala sau dupa o perioada in care s-a acumulat oboseala:
• Nu consumati mancaruri grele. Este gresita ideea ca dupa o asemenea perioada trebuie sa mancati bine pentru a va recapata fortele. In acest moment capacitatea digestiva a organismului este foarte slabita, acesta fiind incapabil sa digere mancaruri grele. Mai rau, va puteti alege cu o indigestie, care va prelungi suferinta. Mancarurile trebuie sa fie usoare si cat mai lichide, pentru ca “focul digestiv” sa revina treptat la valoarea initiala.
• Sucurile de fructe, baute la temperatura camerei, ajuta la o refacere mai rapida. Indicate sunt cele de portocale, rodie, mere, morcovi, struguri (proaspat storsi) etc. Vara, sucul de mango este foarte indicat, datorita efectului sau racoritor.
• Consumati terciuri de cereale (orez, grau, ovaz, porumb) preparate astfel: la o parte de cereale puneti opt parti de apa, apoi adaugati unt clarifiat si condimente.
• Evitati mancarurile prajite, cele lasate de pe o zi pe alta, fructele uscate, conservele, ouale, carnea, zaharul alb.
• Laptele procesat cu plante vitalizante (ashwagandha, lemn dulce, nalba mare) este foarte bun pentru refacerea nivelului energetic. Daca digerati mai greu laptele, diluati-l cu apa, apoi adaugati scortisoara si ghimbir.
• Baile cu plante aromatice (levantica, menta, frunze de nuc, fan) si uleiuri esentiale (santal, eucalipt, pin) sunt foarte bune pentru indepartarea oboselii. Daca inainte de baie v-ati masat intreg corpul cu ulei, efectul este si mai intens.
• Eliminati factorii stresanti. Efortul fizic produce o oboseala placuta, care provoaca un somn adanc, iar a doua zi dimineata oboseala deja a disparut. Stresul insa, provoaca o oboseala extenuanta, insomnie, precum si diminuarea capacitatii de a va odihni. Putin efort fizic este intotdeauna binevenit, dar mare atentie, acesta nu trebuie asociat cu stresul.
• Alternati perioadele de efort usor cu cele de relaxare. Statul in pat nu va ajuta la redobandirea grabnica a tonusului, din contra.
• Evitati sursele puternice de stimulare senzoriala. Parfumul puternic
accentueaza senzatia de oboseala, folosirea excesiva a condimentelor amplifica slabiciunea, sunetele puternice si privitul indelungat la televizor sau calculator suprasolicita sistemul nervos, hainele stramte impiedica circulatia sangelui prelungind perioada de refacere, iar cele aspre sporesc senzatia de disconfort.
• Luati regulat ginseng, ginko biloba, spirulina, alge marine, polen cu miere si laptisor de matca. Acestea nu numai ca mentin organismul intr-o stare excelenta, dar intaresc foarte mult si imunitatea.