Medicina traditionala indiana spune ca focul digestiv (digestia) poate fi lent, oscilant, puternic sau echilibrat.

La persoanele cu un foc digestiv lent sunt necesare mai multe ore pana la finalizarea digestiei, acestea resimtind mai greu senzatia de foame. Ele au o buna asimilare a principiilor nutritive existente in hrana. In cazul celor cu un foc digestiv puternic, alimentele se digera foarte repede, ele resimtind o acuta senzatie de foame, ce poate deveni chiar irascibila daca timpul scurs de la masa anterioara este mai lung. Daca, insa, focul digestiv este oscilant, procesul de digerare al alimentelor alterneaza, el fiind uneori foarte rapid, alteori foarte lent. Sunt zile cand persoana in cauza mananca foarte mult si des, dar si zile cand o masa pe zi ii este suficienta. Aceste persoane sunt in general capricioase din punct de vedere al apetitului, iar asimilarea in cazul lor este slaba.

Un foc digestiv echilibrat denota o stare de sanatate excelenta. Tocmai de aceea, pentru a dobandi acest echilibru, tratatele ayurvedice recomanda o serie intreaga de remedii.

Semnele care arata ca focul digestiv este echilibrat iar digestia este buna sunt: • Nu apar starile de disconfort sau somnolenta dupa servirea mesei. Dimpotriva, apare senzatia de buna hranire, energie, claritate mentala etc.; • Nu apare senzatia de “balast in stomac”, imediat dupa masa; • Nu apar eructatii sau flatulenta; • Numarul scaunelor este de cel putin unu pe zi (neaparat dimineata), dar recomandarea este ca ele sa fie egale cu numarul de mese pe zi, sau cu unul mai putin decat acestea; • Nu exista produsi reziduali in materiile fecale. Faptul ca nu plutesc si au un miros puternic, indica existenta acestor produsi reziduali.

Simptomele indigestiei – senzatie de disconfort, greutate, stare de slabiciune etc. – apar atunci cand focul digestiv este slabit, iar mancarea ramane mai mult timp in stomac.

Instalarea acestora poate fi prevenita respectand anumite recomandari. Pentru a putea fi intelese, sunt necesare un minimum de explicatii. Astazi, va prezentam o parte dintre ele. Restul, in editiile urmatoare.

Asadar, pentru a evita instalarea indigestiei este necesar sa:
• Nu consumati lichide in exces! Asa cum un consum prea mic de lichide deshidrateaza organismul, consumul in exces al acestora dilueaza sucurile gastrice. Cu alte cuvinte, focul digestiv isi pierde din intensitate si nu mai este capabil sa “arda” in intregime bolul alimentar din stomac;
• Evitati sa luati mesele la ore neregulate. Cand sunt respectate orele de masa, organismul se pregateste pentru digestie declansand secretia sucurilor gastrice si a enzimelor digestive. Schimbarea zilnica a acestora perturba ritmul natural al organismului, sucurile gastrice fiind secretate in mod haotic, ducand astfel la “slabirea” focului digestiv;
• Nu variati in mod continuu cantitatea de mancare ingerata. Alternarea perioadelor in care alimentele consumate sunt insuficiente, cu cele in care acestea depasesc cu mult capacitatea digestiva a organismului, are acelasi efect ca si in cazul de mai sus. In textele ayurvedice se afirma ca, la o masa, doua patrimi din volumul stomacului trebuie umplut cu mancare, o patrime trebuie umplut cu apa iar o patrime trebuie lasata libera, pentru ca digestia sa se poata desfasura eficient. Continuarea, in editia de saptamana viitoare.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 23.11.2009