Printre cele mai bune remedii in ceea ce priveste imbunatatirea digestiei, sunt cele cu gust picant, sarat si acru. Plantele cu gust amar pot avea si ele efect stimulent digestiv, dar numai daca sunt administrate in cantitati foarte mici.

Utilizarea plantelor condimentare pentru stimularea digestiei trebuie facuta tinand cont de tipul de foc digestiv al consumatorului. In editia din 23 noiembrie a.c. a ziarului nostru au fost descrise tipurile de foc digestiv precum si semnele prin care o persoana se poate identifica intr-una din cele patru tipologii.

Astfel, persoanele cu foc digestiv puternic trebuie sa evite in general condimentele cu gust puternic picant, deoarece acestea le vor irita mucoasa gastrica. In schimb, pot folosi digestive amare, precum: pulbere de aloe, gentiana, schinduf, dafin, pelin, salvie.Indian Herbal – Produse naturiste ayurvedice

Persoanele cu foc digestiv lent trebuie sa foloseasca condimente mai puternice, precum ghimbirul, ardeiul iute, boabele de mustar, sau combinatia numita in Ayurveda “Trikatu” (“Cele trei plante picante”). Aceasta contine, in cantitati egale, pulbere de ghimbir, piper negru si piper lung.

Printre efectele sale se numara reducerea stratului adipos, a colesterolului precum si stimularea secretiei enzimelor digestive. Acestei combinatii i se mai poate adauga sare de roca himalayana sau in lipsa acesteia, sare fina neiodata. Se poate administra fie de trei ori pe zi, fie dupa fiecare masa.

Ghimbirul poate fi folosit si sub forma de ceai. Pentru prepararea acestuia se poate folosi ghimbirul crud sau uscat, cel din urma fiind mai picant. Prin urmare, efectul sau de stimulare a digestiei este mai puternic.

Pentru persoanele cu focul digestiv oscilant sunt recomandate plantele cu efect carminativ: chimen, coriandru, anason, asafoetida, rozmarin, cimbrisor etc.

Daca focul digestiv este echilibrat, pentru mentinerea echilibrului digestiv, sunt recomandate plante condimentare moderate: cardamom, turmeric, fenicul, busuioc, tarhon, limba mielului, menta.

Unul dintre cele mai bune remedii ayurvedice pentru stimularea digestiei poarta numele de Takra. In India se gaseste gata preparat in comert, insa poate fi preparat cu usurinta si in casa.

Astfel, se amesteca, in cantitati egale, iaurt (nu foarte acru) cu apa. Se adauga putina sare, chimen, coriandru, fenicul, cardamom si se pun in blender. Din lichidul obtinut se pot bea pana la sase cani pe zi.

Takra este un bun digestiv si carminativ, putand fi consumat chiar si de catre persoanele care nu pot digera laptele dulce. In medicina indiana, este folosit pentru tratarea complicatiilor cauzate de aciditatea gastrica. Este foarte eficient si in tratarea obezitatii, daca este consumat in fiecare dimineata, timp de aproximativ 15-25 de zile, impreuna cu porridge-uri din cereale. Acest regim poate fi continuat pe perioada nedeterminata.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 7.12.2009