Astazi continuam cu recomandarile pentru evitarea riscurilor de instalare a indigestiei.

Astfel:
• Nu dormiti in timpul zilei, mai ales dupa servirea mesei. In timpul somnului, toate functiile organismului sunt incetinite, deci si digestia. Persoanele care resimt o stare de somnolenta imediat dupa ce au mancat inseamna ca au un foc digestiv lent si, prin urmare, trebuie sa foloseasca stimulente digestive. Dormitul imediat dupa masa face ca bolul alimentar sa stationeze in stomac mai mult decat este necesar, sa fermenteze si sa declanseze formarea toxinelor;

  • Nu consumati alimente incompatibile. Pentru a preveni acest risc este bine sa nu amestecati prea multe ingrediente la aceeasi masa. Iata care sunt combinatiile incompatibile, potrivit medicinei ayurevdice: lapte cu carne, peste ori fructe; lapte cu otet; cerealele sub forma de graunte cu fructe; miere cu ghee in cantitati egale (in cantitati diferite se pot consuma); pepenele galben este incompatibil cu alte alimente de aceea se recomanda sa fie consumat singur;
  • Luati masa numai daca mancarea consumata anterior a fost digerata integral. In timpul hranirii, mancarea ingerata va declansa faza initiala a digestiei, parcurgand stadiile bine definite ale acesteia. Daca in acelasi timp, insa, sistemul digestiv desfasoara o faza intermediara a digerarii mesei anterioare, atunci procesele metabolice vor avea de suferit, permitand astfel, formarea produsilor reziduali.
  • Cand resimtim senzatia de foame, mai intai verificam daca masa anterioara a fost digerata in totalitate. Astfel, daca dupa ce bem o cana cu apa fierbinte, foamea dispare, inseamna ca digestia mesei anterioare se afla inca in desfasurare. Apa fierbinte stimuleaza continuarea digestiei, conferind o senzatie de satietate. Daca senzatia de foame devine mai acuta dupa consumul apei fierbinti, inseamna ca digestia anterioara s-a finalizat si se poate trece la servirea mesei;
  • Fructele trebuie consumate inainte de masa, deoarece ele se digera foarte repede, unele chiar avand efect aperitiv. Consumate la sfarsitul mesei, acestea vor ramane in stomac pana cand alimentele ingerate anterior se vor digera. Acest timp de stationare in stomac este suficient pentru ca fructele sa intre in fermentatie, provocand eructatii si balonari.
  • Luati masa intr-un ambient placut si armonios, fara sa va grabiti si fara sa aveti alte preocupari de genul: privitul la televizor, cititul ziarelor, discutii in contradictoriu etc. De asemenea, este important sa mancati asezat pe scaun si nu in picioare.
    Saptamana viitoare vom continua cu prezentarea remediilor pentru stimularea digestiei.

 

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 30.11.2009