Alzheimer-ul este o boala degenerativa a creierului ce apare mai ales la varste inaintate. Desi medicina alopata nu ofera un tratament care sa se adreseze direct acestei afectiuni, medicina ayurvedica are recomandari eficiente pentru prevenire si tratare.
• Luati constant tonice nervoase: busuioc, menta, roinita, gingko biloba, obligeana, lemn dulce, ashwagandha (Withania somnifera), jatamansi (Nardostachys jatamansi), jyotismati (Celastrus paniculatus), aur si argint coloidal, zinc. Ayurveda considera ca, pe langa efectele benefice asupra sistemului nervos, aceste plante au si un efect reintineritor asupra intregului organism; stabilizeaza varsta si incetineste procesul de imbatranire. Pentru atingerea acestor obiective, ele trebuie luate constant inca din tinerete sau maturitate. Cu cat sunt luate mai de timpuriu, cu atat imbatranirea este mai intarziata. Insa puteti beneficia de efectul lor indiferent de varsta.
• Masati-va capul cu ulei de susan, nuca, migdale sau cocos, presate la rece hranesc sistemul nervos si organele de simt, imbunatateste calitatea somnului si adaptabilitatea la stres etc. Despre nuca de cocos se spune ca este cel mai bun remediu pentru zona capului, de aceea se recomanda a fi consumata ca atare.
• Picurati-va zilnic in nas doua picaturi de ulei de cocos. Are efect nutritiv asupra lichidului cefalorahidian.
• Preparati o pasta din lapte (nedegresat si nepasteurizat) in amestec cu pulberi din plantele mentionate mai sus. Aplicati-o pe scalp si lasati-o asa timp de 15-30 de minute. Spalati apoi parul cu apa calduta, fara a folosi sampon sau sapun. Stabilizeaza sitemul nervos si da rezultate bune in prevenirea Alzheimer-ului, stoparea si chiar reversarea procesului degenerativ.
• Stabiliti-va un regim alimentar format din legume si cereale (fierte sau preparate la aburi si consumate in aceeasi zi), lapte, miere, unt clarifiat obtinut din unt de casa, migdale lasate in apa peste noapte, nuci, nuci caju, seminte crude.
• Evitati carnea, produsele de patiserie, faina alba, mancarurile incalzite la microunde, conservantii si colorantii alimentari, uleiurile rafinate.
• Daca ati ajuns la o varsta inaintata, oricat de tentant ar fi, nu va abandonati in grija familiei. Incercati sa desfasurati cu placere activitati care nu sunt excesiv de solicitante, continuati sa va intalniti cu prietenii, dezlegati cuvinte incrucisate, jucati scrabble, sah, realizati orice activitate creativa care va pune mintea la contributie. Secretul ca mintea sa va ramana agera chiar si la varste inaintate este sa o folositi. Asa cum un muschi se atrofiaza daca nu este folosit, la fel se intampla si cu mintea.