Intrucat nu are efecte secundare nedorite, aceasta planta poate fi administrata la orice varsta, chiar si bebelusilor care sufera de diaree. Fiind astringent, rachitanul are si efectul de a opri hemoragiile. Infuzia poate fi folosita de catre femeile care au un flux menstrual abundent sau care se confrunta cu sangerari in perioada dintre menstruatii.

De asemenea, se administreaza cu succes persoanelor care au ulceratii interne. Pulberea de planta este, de asemenea, un bun hemostatic si se recomanda persoanelor care sufera de sangerari nazale severe.

Cercetari moderne au aratat ca intreaga planta are efect antibiotic si este eficienta, in mod special, impotriva microorganismelor care cauzeaza tifosul. Este un bun antiseptic intestinal, mai ales in cazurile de enterita. Florile au efect antibiotic, puternic astringent, hipoglicemiant si vulnerar (ajuta la vindecarea rapida a ranilor). Tulpina are efect fortifiant asupra gingiilor slabite sau care sangereaza.

Extern, infuzia de rachitan se foloseste pentru spalarea ranilor, a eczemelor sau pentru spalaturi vaginale, atunci cand apar scurgeri sau mancarimi.