“Rasayana” – ramura a Ayurvedei care se traduce prin terapie reintineritoare – inseamna, de fapt, “amplificarea lui rasa”, “rasa” fiind, conform textelor traditionale, fluidul hranitor ce se formeaza in urma digestiei si a carei functie este de a sustine tesuturile intr-o stare perfecta.

Scopul acestei terapii este de a incetini semnificativ procesul de imbatranire, de a conferi vitalitate si vigoare chiar si la varste inaintate, de a mentine organele de simt intr-o stare optima precum si de a da organismului o rezistenta crescuta la boli.
Una dintre conditiile de baza pentru reusita acestei terapii este ca ea sa fie administrata din timp. Aplicata inca din tinerete, aceasta va permite regenerarea permanenta a celulelor, pe cand aplicata abia la batranete, efectele ii vor fi mult diminuate.

Cele mai eficiente remedii folosite pentru reintinerire sunt cele minerale. Un efect maxim se obtine daca, in prealabil, organismul a fost purificat prin intermediul celor cinci proceduri, numite “pancha karma”. Ele se realizeaza in India dar, in ultima vreme, din ce in ce mai mult si in Occident, dar numai sub supravegherea personalului avizat. Astfel, se elimina toxinele din straturile profunde ale tesuturilor, iar celulele se regenereaza.

Dintre aceste remedii minerale, printre cele mei eficiente se numara si pulberea de aur. Ea se obtine prin purificarea repetata a foitelor de aur, pana cand ajung la stadiul de pulbere. Structura metalelor fiind mult diferita de cea a constituentilor corporali ai fiintei umane, acestea nu pot fi asimilate de catre organismul uman ca atare. Prin urmare, metalele si mineralele trebuiesc prelucrate prin procedee speciale si aduse in stadiul de pulbere fina. Aceasta pulbere are o frecventa vibratorie compatibila cu cea a organismului uman, astfel incat va putea fi foarte repede asimilata de tesuturi, iar actiunile terapeutice se vor instala cu rapiditate.

Chiar daca aceste terapii si remedii se gasesc cu precadere in India si mai greu in tara noastra, exista totusi anumite masuri ce pot fi luate pentru a preveni imbatranirea prematura:
• Evitarea exceselor alimentare si a regimurilor drastice care slabesc organismul;
• Consumul doar al mancarurilor gatite in aceeasi zi si evitarea hranei conservate, chiar si a celei preparate si tinute peste noapte in frigider.
• Urmarea unui program de prevenire a epuizarilor fizice sau intelectuale. Aici nu trebuie inclus somnul pe timp de zi, dar nici “noptile albe”.
• Eliminarea starilor emotionale negative precum mania, lacomia, frica, ingrijorarea etc. Acestea permit instalarea prematura a semnelor batranetii: aparitia ridurilor, a firelor albe, diminuarea vederii, pierderea memoriei, lipsa entuziasmului etc.
• Evitarea consumului de alcool, a fumatului, a drogurilor, a administrarii prelungite de medicamente sintetice, a alimentelor care favorizeaza acumularea de toxine in organism etc.