Laptele poate fi folosit atat ca aliment, cat si ca remediu, datorită multiplelor sale efecte curative. Este recomandat copiilor (sustine procesele de crestere), batranilor (are proprietati reintineritoare si regeneratoare, fiind benefic �n anumite boli cronice, hemoroizi, emaciere, epuizare fizica sau nervoasa. Este contraindicat consumul laptelui impreuna cu alimente acre sau sarate deoarece favorizeaza aparitia bolilor de piele.
Untul clarifiat are valente terapeutice deosebite. Este util in tratarea intoxicatiilor, constipatiei, colicilor sau a unor boli cronice. Consumat sistematic, imbunatateste vederea, infrumuseteaza pielea si hraneste organele de simt, conferind o mai buna acuitate perceptiva.
Iaurtul stimuleaza digestia, este hranitor si regenerator. Este indicat �n special persoanelor care sufera de disurie si anorexie. Iaurtul excesiv de acru nu este recomandat celor care au predispozitie la hemoragii.
Takra este un preparat obtinut astfel: se amesteca, in cantitati egale, iaurt (nu foarte acru) cu apa. Se adauga putina sare, chimen, coriandru, fenicul, cardamom si se pun in blender. Este recomandat �n: afectiuni ale splinei, pielii sau sistemului urinar, ascita, suprimarea puterii digestive, anurie, anemie, obezitate, hemoroizi, malabsorbtie.
Este contraindicat in timpul verii si toamnei precum si persoanelor slabite sau celor care consuma alcool in mod frecvent.
Când se vorbește de „cardamom”, bănuiesc că implicit se face referire la cardamomul verde. Bănuiesc bine oare? 🙂
S-ar putea folosi și cardamom negru pentru Takra sau are proprietăți prea diferite de cel verde?
Presupun că toate condimentele din Takra se adaugă în formă măcinată. Cardamomul se poate măcina cu coajă cu tot sau doar semințele? (la mâncare de multe ori se folosește și coaja…)
In textele ayurvedice, atunci cand apare denumirea simpla de Cardamom, se refera la cel verde (Elletaria cardamomum).
Cardamomul maro/negru este o alta specie, Amomum subulatum.
Unele proprietati sunt asemanatoare, altele sunt diferite, insa per ansamblu, cele doua specii au multe proprietati terapeutice in comun.
Intr-adevar, condimentele se adauga in Takra in forma macinata.
Se poate adauga si coaja la macinat, insa marea majoritate a substantelor active incluzand aici si uleiurile esentiale, se afla in seminte.