Medicina ayurvedica ofera o gama foarte larga de tratamente eficiente pentru afectiunile urechii (dureri ale urechii, otita, tinitus, pierderea auzului cu rezultate vizibile intr-un timp relativ scurt. De remarcat ca in cazul unora dintre afectiunile mentionate (tinitus, anumite forme de surditate etc.), medicina alopata nu are inca o solutie.

1. Mai intai, procedati la curatarea urechii. De preferinta, folositi conurile de ceara speciale, pe care le puteti procura de la farmacie.

2. Masati timp de 10-15 minute urechea si zona din jurul ei cu ulei caldut. Cel mai indicat este uleiul de mustar, dar in lipsa acestuia puteti folosi uleiul de susan, porumb sau pe cel de masline presat la rece.

3. Incepeti un proces de sudoratie locala. Mai intai puneti la fiert un pumn de linte sau fasole mung. Cand a fiert complet, filtrati, aruncati apa, amestecati contintul cu o jumatate de lingurita de ghee, apoi puneti-l intr-o bucata de panza pe care o legati la gura pentru a forma un saculet. Cand ajunge la o temperatura suportabila, aplicati saculetul pe ureche si tineti-l asa timp de 10-15 minute.

4. Dupa sudoratie, spalati urechea (sau urechile) in cauza cu apa calduta. Urmeaza circa zece minute de fumigatie. Intr-un bol, ardeti pulbere de guggul (o rasina indiana), apoi aplecati urechea astfel incat fumul sa patrunda in ea. Eficient, dar de o intensitate mai redusa este fumul obtinut de la betisoarele parfumate.

5. Spalati din nou urechea cu apa calduta, dupa care picurati cateva picaturi de suc caldut de usturoi, ghimbir, busuioc sau ridiche proaspat stoarse. Ziua urmatoare, alternati cu umplerea urechii cu ulei caldut de mustar. Pentru aplicarea uleiului, asezati-va pe o parte si aplicati in urechea de deasupra, cu ajutorul unei seringi, ulei, atat cat este necesar pana ce urechea se umple aproape complet. Lasati cinci-zece minute (cat timp uleiul ramane cald) apoi, folosind aceeasi seringa sau un tampon de vata, eliminati uleiul din ureche.

6. Trebuie sa va feriti de frig si curent cateva ore dupa finalizarea acestui procedeu. Recomandat ar fi sa-l realizati seara.

In functie de afectiune, pentru o tratare eficienta a urechii, acest tratament extern trebuie completat cu unul intern:

– Indiferent de afectiune, este necesar sa mancati dimineata si seara cate o lingurita de unt clarifiat caldut;

– Daca durerea este insotita de puroi (otita purulenta), luati de patru-cinci ori pe zi urmatorul remediu cu efect antibiotic: o lingurita de miere amestecata cu doua picaturi ulei de cimbru, doua picaturi ulei de arbore de ceai, 30 picaturi tinctura de propolis. In plus, beti decocturi de busuioc, piper lung, ghimbir, turmeric;

– In tinitus sau pierderea auzului, luati constant urmatoarele plante: lemn dulce, shatavari (sau sparanghel), obligeana. Consumati zilnic 200 ml de lapte de capra. In fiecare dimineata, aplicati cu degetul cate doua picaturi de unt clarifiat sau ulei de susan in fiecare nara si in fiecare ureche. Pentru fumigatii, mai puteti arde obligeana si seminte de fenicul. Realizati cel putin o data pe saptamana un masaj al capului si corpului cu ulei. Daca sunteti dispusi, clisma cu 60 ml de ulei caldut, realizata o data la patru-cinci zile, ajuta foarte mult.

In cazul afectiunilor acute, pe tot parcursul tratamentului, pana la vindecarea completa, nu folositi apa rece pentru baut sau spalat. Nu iesiti afara fara a va proteja urechile cu o caciula. De asemenea, evitati sa va spalati pe cap.

Tratamentul local extern trebuie realizat in fiecare zi, pana cand problema cedeaza. Pentru afectiunile acute (otita, dureri de urechi datorate expunerii la vant sau curent), problema va disparea in cateva zile. Pentru situatiile cronice (tinitus, pierderea auzului), recuperarea va dura o perioada intre cateva saptamani si cateva luni, in functie de gravitatea si vechimea problemei. In aceste situatii, tratamentul local extern va trebui aplicat in fiecare zi doar in prima saptamana, urmand ca apoi sa fie realizat o data la doua-trei zile.